Katastr má novou aplikaci pro smartphony

smartphone, aplikace

smartphone, aplikace Zdroj: profimedia.cz

Přístup ke katastrálním mapám bude opět o něco pohodlnější. Český úřad zeměměřický a katastrální (ČÚZK) nabízí takzvaných chytrých telefonů zdarma ke stažení vlastní aplikaci, přes níž si mapy můžou přímo v terénu prohlížet.

„Naše aplikace je první, která používá výhradně mapové produkty úřadu,“ řekl deníku E15 vedoucí oddělení správy geoinformací z ČÚZK Bohumil Vlček. Odpadají tím podle něj problémy, kterým čelily dosavadní komerční aplikace, a to například se skládáním informací z nestejnorodých zdrojů a s různou garancí kvality.

Nadšenými uživateli nové aplikace se stanou mimo jiné realitní makléři. „Mobilní aplikace je dobrým krokem, protože umožní makléřům rychleji ocenit nemovitost přímo v terénu,“ uvedl výkonný ředitel realitní sítě RE/MAX Hanuš Němeček. Podle obchodního ředitele Realitní kanceláře Sting Michala Kresty aplikace umožní lépe odhadnout, jak dlouho bude trvat příprava nemovitosti k prodeji.

Kromě nahlížení do map bude možné přes smartphony vznášet i dotazy na informace z katastru či dotazovat se na přesně zjištěné souřadnice. Aplikace umožní rovněž vyhledávání místa v mapě podle registrů a databází geografických jmen, správního členění a adres. Lidé si budou moci přes mobil vyhledávat rovněž archivní mapy z Ústředního archivu zeměměřictví a katastru, které jsou důležité například při současných církevních restitucích.

Nová služba je k mání pro telefony s nejužívanějšími operačními systémy Android a iOS. Aplikace pro mobily s platformou s operačním systémem Windows Phone 8 je v přípravě.