Kauza krachu OP Prostějov: pět exšéfů textilky čelí obvinění z předlužení

OP Prostějov

OP Prostějov Zdroj: Repro: CT24

Pět bývalých členů představenstva zkrachovalého podniku OP Prostějov bylo obviněno z předlužení. Podle žalobců jim za to hrozí tři roky vězení. Obvinění je jedním z dalších, které doprovází kauzu pádu slavného textilního podniku v Prostějově. Okolnostmi jeho krachu se kriminalisté zabývají řadu měsíců.

Podle mluvčího brněnského krajského státního zastupitelství Hynka Olmy bylo pět bývalých členů představenstvo obviněno prostějovskými policisty 13. června, žalobci o tom informovali až dnes. Případ dozorují žalobci z Brna.

„V případě, že v předmětné trestní věci bude podána obžaloba, hrozí jim za toto jednání trest odnětí svobody až na tři roky,“ uvedl Olma.

Kvůli krachu podniku byl již loni na jaře obviněn bývalý manažer této společnosti ze zpronevěry. Šlo o podezření, že si nechal za čtyři roky neoprávněně vyplatit na prémiích více než 26 milionů korun. Jméno žalobci prozradit nechtěli. Neoprávněné vyplácení odměn v této výši už řešila u majoritního vlastníka zkrachovalého podniku Františka Tuhého odpůrčí žaloba, kterou v lednu 2011 u brněnského krajského soudu podal tehdejší insolvenční správce OP Jaroslav Svoboda.

Čekalo se na expertizy

Žalobci již tehdy avizovali, že nemusí jít o jediné obvinění v této kauze; v případu zadali mnoho expertiz a čekali na jejich výsledky. Kriminalisté už dříve uvedli, že případ vyšetřují pro podezření z několika trestných činů, jako je porušování povinností při správě cizího majetku, zneužívání informací v obchodním styku či úvěrového podvodu.

Konkurzu byl na majetek zadluženého OP prohlášen v květnu 2010. Pohledávky vůči OP nárokuje 555 věřitelů, kteří požádali celkem o více než dvě miliardy korun. Největším věřitelem je Česká spořitelna, které textilka dluží zhruba 675 milionů. Znalci hodnotu podniku po prohlášení konkurzu odhadli zhruba na miliardu korun. V dobách, kdy OP provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10 tisíc lidí. Po prohlášení konkurzu se jejich počet snížil na několik stovek.

Konkurz vynesl přes miliardu korun

Na účtech zkrachovalého Oděvního podniku po prohlášení konkurzu díky prodeji majetku a dalším příjmům skončilo 1,111 miliardy korun. Po odečtení výdajů a nákladů na správu majetku tohoto bývalého největšího tuzemského výrobce oděvů zůstalo na konci loňského roku věřitelům 351 milionů korun, ke kterým letos přibylo dalších 58 milionů korun z prodeje hlavního areálu OP v Prostějově.

Hlavní areál OP v Prostějově, ve kterém už utichly šicí stroje, koupila firma Astria Group. Její majitelé se rozhodli budovy zbourat. Šest výrobních hal OP v sobotu ráno pošle k zemi tuna dynamitu. Prostějov tak přijde o dosud neodmyslitelnou dominantu průmyslové části města, nad níž se šestipatrové budovy podniku tyčily několik desítek let. Na části pozemků v areálu OP bude postavena výstavní hala a zbývající parcely firma Astria Group chce nabídnout investorům.