Kauza podplácení VV: Bárta znovu v soudní síni

Poslanec Věcí veřejných (VV) Vít Bárta (uprostřed), místopředsedkyně sněmovny a VV a Bártova manželka Kateřina Klasnová (vlevo) a Bártův obhájce Oldřich Chudoba (vpravo) přicházejí k Obvodnímu soudu pro Prahu 5, kde 4. dubna šestým dnem pokračovalo hlavní líčení v kauze údajné korupce ve vládní straně Věci veřejné (VV). Obžalobě z podplácení bývalých stranických kolegů čelí šéf poslaneckého klubu VV a bývalý ministr dopravy Bárta. Údajně se snažil uplatit nyní nezařazené poslance Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí. Škárku žalobci viní z přijetí úplatku.

Poslanec Věcí veřejných (VV) Vít Bárta (uprostřed), místopředsedkyně sněmovny a VV a Bártova manželka Kateřina Klasnová (vlevo) a Bártův obhájce Oldřich Chudoba (vpravo) přicházejí k Obvodnímu soudu pro Prahu 5, kde 4. dubna šestým dnem pokračovalo hlavní líčení v kauze údajné korupce ve vládní straně Věci veřejné (VV). Obžalobě z podplácení bývalých stranických kolegů čelí šéf poslaneckého klubu VV a bývalý ministr dopravy Bárta. Údajně se snažil uplatit nyní nezařazené poslance Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí. Škárku žalobci viní z přijetí úplatku. Zdroj: ctk-Vit Simanek

Zhruba po měsíci opět pokračuje soudní jednání v kauze údajné korupce ve vládní straně Věci veřejné (VV), jako první dnes před Obvodní soud pro Prahu 5 předstoupil poslanec za VV Josef Novotný.

Výslechy svědků od dnešního rána pokračuje jednání v kauze údajné korupce ve vládní straně Věci veřejné (VV). Před Obvodním soudem pro Prahu 5 už vypovídal poslanec za VV Josef Novotný a redaktor Ondřej Kundra z týdeníku Respekt, který loni v dubnu zveřejnil slova tehdejšího místopředsedy VV Jaroslava Škárky o tom, že dostává peníze za loajalitu. Svědčil i bývalý Škárkův advokát Jiří Zájeda nebo policista Milan Picek, který v Horních Počernicích přijímal od Škárky oznámení o tom, že dostal úplatek.

Novotný prohlásil, že Bárta svým stranickým kolegům loni nabídl pomoc po snížení poslaneckých platů. Bártova velkorysost ho prý zároveň vyděsila, navíc podle něj „překročil meze slušnosti a sebemrskačství“. Kundra poté popsal, jak se od Škárky dozvěděl o penězích za loajalitu, a Kočí mu prý sdělila, že tyto peníze nedostává jen Škárka. Kočí při těchto rozhovorech působila velmi rozrušeně, uvedl redaktor, kterému později Bárta ale prý popřel, že by někomu dával peníze. Škárka a Kočí podle Kundry ale nechtěli, aby informace o penězích zveřejňoval tak brzo s tím, že „doba není zralá“.

Oznámení o údajném úplatku předal Škárka loni 5. dubna na policii v Horních Počernicích, prohlásil advokát Zájeda, který ho tam doprovázel. Průběh tohoto podání ale označil za „poměrně nestandardní“. Policistovi podle něj opakovaně zvonil telefon a on jim po řadě telefonátů řekl, že už mu kvůli tomu volali i z policejního prezidia.

Podle policisty Picka šlo ale o standardní postup. Vyrozuměl totiž o situaci nadřízené a poté se „telefon netrhnul“, volalo mu několik policistů včetně operačního z policejního prezidia a zajímalo je, o co jde. Současně ale odmítl Zájedovo tvrzení, že mu chtěl Škárka dát peníze z údajného úplatku. „Nevzpomínám si, že by mi je nabízel,“ řekl Picek s tím, že v opačném případě by je zajistil.