Kauza Rath: Pancovou propustili z vazby

Kateřina Pancová u soudu

Kateřina Pancová u soudu

Pražský vrchní soud dnes potvrdil, že Kateřina Pancová může opustit vazbu. Zamítl totiž stížnost státního zástupce proti jejímu propuštění na svobodu. Bývalá ředitelka kladenské nemocnice je obžalovaná v kauze exposlance Davida Ratha ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Hrozí jí až deset let vězení.

Kauzu Ratha, Pancové a dalších devíti obžalovaných řeší u středočeského krajského soudu senát Roberta Pacovského. Ten počátkem září vyhověl žádosti Pancové o propuštění z vazby. Státní zástupce Petr Jirát ale proti tomuto rozhodnutí okamžitě podal stížnost, kterou se dnes zabýval vrchní soud.

Pancová strávila ve vazbě přes 16 měsíců, soud ji poslal za mříže loni 17. května. Pacovský stanovil, že po propuštění na svobodu musí odevzdat cestovní doklady a hlásit se dvakrát týdně probačnímu úředníkovi. Lékařka ve své žádosti mimo jiné uvedla, že může nastoupit do zaměstnání v motolské nemocnici. Upozornila také na to, že se zhoršil zdravotní stav jejího otce. „Doktorka Pancová nastoupí v pondělí na onkologické klinice Fakultní nemocnice Motol, kde pracuje už několik let na částečný úvazek,“ řekla mluvčí nemocnice Pavlína Danková.

S Pancovou žádal o propuštění z vazby i obžalovaný Petr Kott, který je jejím partnerem. Tomu však středočeský soud nevyhověl, protože podle něj hrozí, že by Kott mařil proces například útěkem do ciziny.

Podle obžaloby, která viní celkem 11 lidí z manipulace zakázek ve Středočeském kraji a z korupce, žádala Pancová spolu s Kottem úplatky ve výši 48,2 milionu korun. Z této částky prý stihli před svým zadržením převzít 38,2 milionu.

Třiačtyřicetiletá lékařka je blízkou spolupracovnicí někdejšího středočeského hejtmana Ratha. Pracovala s ním již v Lékařském odborovém klubu, společně také vlastnili firmu Paracelsum, která provozovala několik ambulancí. V roce 2010 byla za ČSSD zvolena zastupitelkou v Hostivicích, kde tehdy stejně jako Rath bydlela.

Po krajských volbách na podzim 2008 se Pancová stala ředitelkou Oblastní nemocnice Kladno a o tři roky později stanula v čele příspěvkové organizace Krajská nemocnice Středočeského kraje, kterou nechal Rath založit v roce 2009 a která zastřešovala všechna krajská zdravotnická zařízení.

Kromě Ratha, Pancové a Kotta jsou dalšími obžalovanými v kauze většinou manažeři firem. Hlavními pilíři obžaloby jsou policejní odposlechy a přiznání podnikatelky ve stavebnictví Ivany Salačové, které žalobce navrhuje pozici spolupracující obviněné, za což by jí mohl hrozit nižší trest. Advokáti ostatních obžalovaných se ji snaží znevěrohodnit.