Kauza ROP Severozápad: policie obvinila bývalé šéfy i exhejtmana Šulce

Bývalý hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc

Bývalý hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc Zdroj: Rasch Jan/Euro

Policie obvinila z porušování povinnosti při správě cizího majetku pět bývalých a současných zaměstnanců ROP Severozápad. Mezi obviněnými je i někdejší poslanec ODS, bývalý ústecký hejtman a předseda výboru regionální rady ROP Severozápad Jiří Šulc. Obvinění se týká uzavření konkurenčních doložek v řádu statisíců korun pro dva bývalé ředitele úřadu Petra Kušnierze a Pavla Markvarta.

Doložky zajišťovaly ředitelům Kušnierzovi a Markvartovi dvanáct měsíčních platů po jejich odchodu z funkcí. Úřad jim statisíce vyplatil. ČTK to sdělil předseda výboru Petr Navrátil (ČSSD).

Mezi obviněnými je kromě Šulce i Markvart, Petr Červinka, který úřad vedl jako pověřený ředitel, právník úřadu Jan Martinovský a současná ředitelka Jana Havlicová, uvádí se v obvinění. Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták ČTK obvinění nepotvrdil, ani nevyvrátil.

„Provádíme úkony trestního řízení, které dozoruje Okresní státní zastupitelství v Ústí nad Labem, souvisí s podezřením z trestné činnosti ROP Severozápad, ale vzhledem k tomu, že úkony probíhají, tak v současné době žádné další informace sdělovat nebudeme,“ řekl.

Protizákonné konkurenční doložky

Podle Navrátila podepsal někdejší předseda ROP Severozápad Jiří Šulc konkurenční doložky, které zajišťovaly Kušnierzovi a Markvartovi dvanáct měsíčních platů. „Doložky odporovaly zákoníku práce, podle něj nemůže být úředníkům konkurenční doložka dána,“ vysvětlil Navrátil. Kušnierzovi úřad vyplatil 385.000 korun, Markvartovi 424.000 korun.

„Obrátila jsem se na externího právníka, který řekl, že doložka u pana Markvarta platí. jednali jsme alespoň o snížení částky, což se podařilo,“ řekla ČTK jedna z obviněných Jana Havlicová. Proti obvinění se bude bránit. „Podám stížnost,“ řekla. Vyjádření Jiřího Šulce ČTK zjišťuje.

Podle Navrátila se doložky týkaly jen Markvarta a Kušnierze, jiných ředitelů ne. Havlicová zatím ve funkci zůstává. „V pondělí bude o situaci jednat výbor regionální rady a ten rozhodne,“ doplnil Navrátil.

Obvinění Havlicové a Červinky znamená, že trestně stíhaní jsou už všichni dosavadní ředitelé úřadu. Kušnierz už byl pravomocně odsouzen za kurupci při přidělování dotací. Společně s Markvartem a někdejším ředitele Petrem Vráblíkem čelí i obžalobě za ovlivňování projektů. Soud by měl začít za několik měsíců.