Kauza zakázek v SŽDC: Soud poslal jednoho z obviněných do vazby

Soud, ilustrační foto

Soud, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Obvodní soud pro Prahu 3 poslal do vazby jednoho muže ze šesti lidí, které policie stíhá v souvislosti s loňským zadávacím řízením na veřejné zakázky Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). U dalších obviněných soud o vazbě nerozhodoval.

Server Aktuálně.cz napsal, že do vazby soud poslal obchodního ředitele a místopředsedu představenstva projektantské společnosti Sudop Praha Petra Lapáčka. Policie obvinila také tři firmy. Podle serveru je jednou z nich státem řízený Výzkumný ústav železniční.

„U osoby, na kterou byla uvalena vazba, existuje důvodná obava, že by na svobodě mohla ovlivňovat svědky,“ řekl Mařík. Státní zástupce Ondřej Trčka už dříve uvedl, že stíhání šesti lidí se týká trestných činů pletichy při zadání veřejné zakázky, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a pokusu o poškození finančních zájmů Evropské unie. Těchto trestných činů se měli dopustit spácháním celkem dvou skutků. Policie obvinila také tři firmy.

Na základě použité kvalifikace lze dovodit, že minimálně část obviněných vyvíjela podle policistů na základě dohody s jiným zájemcem o veřejnou zakázku činnost směřující k zadání zakázky za nepřiměřeně vysokou nebo jinak nevýhodnou cenu. Za poškození finančních zájmů EU se škodou velkého rozsahu hrozí až desetileté vězení. Pachatelům ostatních dvou činů hrozí sazba dva až osm let odnětí svobody.

U osoby, na kterou byla uvalena vazba, existuje důvodná obava, že by na svobodě mohla ovlivňovat svědky

Mezi stíhanými jsou podle serveru Aktuálně také bývalý náměstek Českých drah a současný šéf Výzkumného Ústavu Železničního (VUZ) Antonín Blažek a ředitel ústavu pro techniku a rozvoj Petr Kaván. Jména obviněných firem policie nezveřejnila.

Podle Aktuálně.cz obvinili protikorupční detektivové podle zákona o trestní odpovědnosti firem právě Výzkumný ústav železniční - dceřinou firmu Českých drah, která se podílí například na vývoji a testování lokomotiv či vagónů.

České dráhy čekají na informace

Stíhání VUZ potvrdily serveru tři na sobě nezávislé zdroje a nepřímo i mateřské České dráhy. Mluvčí Radek Joklík v reakci uvedl, že vedení drah situaci „analyzuje“. „České dráhy si jako mateřská společnost nejprve vyžádají všechny relevantní informace,“ řekl Joklík. Kdo jsou další dvě stíhané společnosti, zatím není potvrzené. Jednou z nich může být Sudop Praha, který je takřka monopolním dodavatelem projektů na opravy a stavby na českých železnicích, napsal server.

Kvůli veřejným zakázkám zasahovala před týdnem v budově SŽDC v pražské Dlážděné ulici protikorupční policie. Kriminalisté se podle dostupných informací zajímali o stavební zakázky a vyžádali si materiály ke zhruba deseti výběrovým řízením. Podle serveru iDnes.cz jde mimo jiné o zakázku na modernizaci trati z Trutnova do Chlumce nad Cidlinou nebo o osmnáctimilionovou zakázku na zpracování strategického materiálu, podle kterého se určí, zda se v Česku vyplatí vysokorychlostní tratě.

Server Aktuálně napsal, že policisté navštívili také pražskou pobočku firmy Sudop, libereckou projektantskou firmu Valbek nebo ústeckou stavební společnost Strabag Rail, která pod dřívějším názvem Viamont DSP patřila exministru dopravy za ODS Aleši Řebíčkovi.