KDU-ČSL, TOP 09 i Úsvit chtějí sněmovní zákon o národních parcích

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta - E15

KDU-ČSL, TOP 09 i hnutí Úsvit budou hlasovat pro sněmovní verzi zákona o národních parcích. Pro ochranu přírody je lepší než verze, kterou navrhl Senát, uvedli dnes ve Sněmovně představitelé těchto tří stran, podle nichž má sněmovní verze i podporu řady šumavských obcí. Senátní verzi zákona přijde dnes do Sněmovny podpořit prezident Miloš Zeman.

"Chceme, aby pro nás i naše děti byly zachovány takové kouty přírody, kde bude k vidění ještě divoká příroda bez silných zásahů člověka," řekl předseda lidoveckého poslaneckého klubu Jiří Mihola. KDU-ČSL podle něj má ohlasy i od mnoha šumavských obcí, které sněmovní verzi zákona podporují. Lidovecký klub proto tuto verzi podpoří, stejně jako to udělal i v předchozím hlasování.

Stejně se zachovají i poslanci TOP 09. "Neprávem se říká, že sněmovní verze omezuje šumavské obce. Není to pravda, přítomnost národního parku přináší regionu prosperitu," řekl poslanec TOP 09 Michal Kučera. Podle něj díky existenci národního parku na Šumavu ročně přichází milion návštěvníků, kteří přinášejí peníze a rozvoj služeb.

Sněmovní verzi zákona bude podporovat také poslanecký klub hnutí Úsvit. Naopak KSČM nebude hlasovat pro žádnou verzi. Současný stav je podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa lepší, než by přinesla jakákoli změna.