Když si státy EU nebudou přebírat zadržené migranty, Česko je propustí

Centrum ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku, kam policie odvádí nelegální běžence zadržené v Česku.

Centrum ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku, kam policie odvádí nelegální běžence zadržené v Česku. Zdroj: ctk

Pokud ostatní státy EU nebudou od Českých úřadů přebírat zadržené migranty zpět, Česko tyto cizince z detenčních zařízení propustí. Podmínky v centrech navíc nesmějí odporovat lidské důstojnosti. Zadržení běženci by měli dostat také právní pomoc, aby se případně včas mohli bránit vyhoštění. Podnět své rady pro lidská práva schválila vláda. Desatero pravidel pro zacházení s dětskými uprchlíky, které rada připravila, ale kabinet nepřijal.

S podněty rada přišla už loni, kdy byla zařízení pro zajištění cizinců přeplněná a podmínky podle kritiků neodpovídaly 21. století. K nedělní půlnoci bylo ve třech centrech s celkem 1030 místy 88 migrantů. Běženci mají žádat o ochranu v první zemi EU, do níž vstoupili. ČR zadržené vrací do členského státu, z něhož přišli.

Rada žádala propuštění zadržených, pokud se je nedaří vrátit do jiných států. Do Maďarska se podařilo loni od července do října z 1004 lidí předat 19. Zadržené ČR po vypršení lhůty pak stejně propouštěla s příkazem k vycestování. „Cizinec se tedy po propuštění ocitá ve zcela stejné situaci jako před zajištěním - s tím rozdílem, že musel uhradit částku za pobyt,“ argumentovala rada.

Důstojné podmínky

Odvolala se na rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva. Podle něj státy musejí i v době migrační krize zajistit důstojné podmínky. Omezování svobody bez předpokladu, že by jiné země cizince převzaly zpět, je zase v rozporu s evropskou úmluvou o ochraně lidských práv, uvádí rada. Navrhovala, aby vnitro zadržené propustilo i tehdy, pokud nebude možné zajistit v detenčních zařízeních důstojné podmínky. Vláda to neschválila. Souhlasila ale s tím, že v centrech musí být takové podmínky, které lidské důstojnosti neodporují.

Podle schváleného podnětu by vnitro mělo zajistit i pravidelné návštěvy právníků v centrech. Poradenství zatím poskytují hlavně dobrovolníci. Ministerstvo vnitra už dřív uvedlo, že se kapacita zařízení zvýšila a přibylo nové vybavení. Děti i dospělí mají dost oblečení, jídla a dalších potřeb. Podle vnitra by migranti měli dostávat bezplatnou právní pomoc až při případném soudním řízení.

Návod na zacházení s dětmi

Rada také žádala, aby vznikl návod pro zacházení s dětskými uprchlíky a jejich rodinami. Shrnula deset bodů. V detencích, kde nejsou zvláštní upravené podmínky, by děti podle rady vůbec neměly být. O své situaci by měly dostávat srozumitelné informace. Měly by mít právo chodit do školy i hrát si. Okamžitě by se jim měli věnovat psychoterapeuti a sociální pracovníci. Nezletilí, kteří dorazí do ČR sami, by se museli v co nejkratší době dostat za příbuznými v EU. Nutný je lidský, ne represivní přístup personálu, uvedla rada. Vláda toto desatero neschválila.

Vnitro se ohrazovalo proti tomu, že by v detenci byly děti zadržené. Pobývaly tam prý jen se zajištěnými dospělými. Ministerstvo už dřív uvedlo, že odmítá dělat rozdíly v přístupu k dospělým s dětmi a bez dětí a při zadržení se řídí platnými předpisy. Česko za přístup k uprchlíkům loni sklízelo kritiku. Ombudsmanka Anna Šabatová po kontrole v zařízení v Bělé uvedla, že tam děti uprchlíků „žijí hůř než čeští vězni“. Ke kritice se tehdy připojil i komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks.