Klaus: Vláda se nemá se svým názorem schovávat za referendum

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Tomas Kubelka, Sedmicka

Podle prezidenta Václava Klause se má vláda jasně rozhodnout, zda Česká republika vstoupí do připravované rozpočtové unie, a neschovávat se za referendum. Prezident to řekl dnešním Lidovým novinám (LN). Premiér Petr Nečas prezidentovu výtku odmítl. Vláda se rozhodne, až bude mít konkrétní návrh nové smlouvy o fiskální odpovědnosti k dispozici, řekl Nečas.

Požadavek na referendum dělí vládní koalici. Podle ODS a Věcí veřejných je o smlouvě, jejíž závěrečná verze ještě není hotová, potřeba v ČR uskutečnit referendum. Premiér a předseda ODS Nečas dnes zopakoval, že podle něj by se lidé o nové evropské smlouvě o fiskální odpovědnosti měli vyslovit při referendu o přijetí jednotné evropské měny. Zatímco ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg zdůraznil, že podobným hlasováním by ČR zpochybnila své sliby z přístupové smlouvy k EU.

„Jsem přesvědčen, že se vláda nemá schovávat se svým názorem a že má rozhodnout sama. Nejsme Švýcarsko, které si dělá referenda o všem možném i nemožném,“ řekl prezident LN.

„Za nic se neschováváme. Vláda jasně rozhodne, až budeme mít konkrétní návrh smlouvy,“ reagoval Nečas na Klausova slova. Počítá s tím, že si návrh přiveze ze zasedání Evropské rady, která bude o rozpočtové unii jednat 30. ledna. „Hned poté o něm může kabinet jasně rozhodnout. Na Evropské radě náš podpis ani schválení nikdo nečeká,“ dodal Nečas. Pak se bude dál vyjednávat, jak vstup do rozpočtové unie ratifikovat.

Klaus zopakoval, že nic nezměnil na svém negativním postoji vůči vstupu do rozpočtové unie že smlouvu nepodepíše. Premiér podle něj však nemusí vyčkávat, až jej k uzavření mezivládní dohody zmocní. „Premiér má mé obecné zmocnění k podpisu smluv tohoto typu, ale tento podpis je něco jiného než její ratifikace,“ řekl prezident.

Podepisovat jménem České republiky Evropskou smlouvu o rozpočtové unii je podle Klause evidentně nerozumné a je rád, že si to většina členů vlády uvědomuje. „Myslím, že každý ví, že jsem poslední, kdo by byl proti přísné rozpočtové disciplíně, pouze považuji za zbytečné, aby to nám či komukoli jinému někdo přikazoval zvenku,“ dodal Klaus.