Klaus: Změna na pražské radnici se chystala delší dobu

Novou koalici na pražském magistrátu připravovali předsedové ODS a TOP 09 Petr Nečas a Karel Schwarzenberg již delší dobu. V rozhovoru pro Český rozhlas to řekl prezident Václav Klaus. Hovořil také o krizi eurozóny a své podpoře ministra školství Josefa Dobeše.

„Teď se mi zdá, že to byl dlouhodobější proces připravovaný lídry obou koaličních stran, tedy ODS a TOP 09, a že to, co se tady najednou pro nás překvapené odehrálo během pondělního odpoledne nebo večera, tak že to my jsme byli pasivním diváky,“ řekl Klaus. Dodal, že občané měli být o chystané změně předem informování. „A v tomto smyslu jsem musel pozdvihnout obočí, nebo, chcete-li, zamračit se,“ prohlásil.

Klaus se také vyjádřil k plánu eurozóny na vytvoření rozpočtové unie. „To je nepochybně varianta, ke které Evropa směřuje. Já to považuji za velmi neblahý vývoj,“ řekl v Rozhlasu. Rozpočet tvořený na úrovni jednotlivých států podle něj umožňuje, aby do něj občané zasahovali. Pokud jej bude sestavovat EU, lidé nebudou ani znát jménu úředníka, který rozpočet vytvoří, vysvětlil prezident.

Řecká krize by podle Klause šla řešit tak, že by Atény přijaly roli bývalé NDR, která po znovusjednocení Německa přijímala rozsáhlé dotace ze západu a později pojala za vlastní i západoněmecký model pracovitosti, dodal Klaus s tím, že tato možnost je ale nepravděpodobná.

Na řešení krize eurozóny prezident žádný konkrétní recept nemá. „Není žádný jednorázový čin, který by toto všechno mohl odestát. Bude to postupný proces. Já ve své knížce horuji za to, aby to byl proces organizovaný a racionálně připravený,“ řekl pouze s tím, že v opačném případě hrozí anarchie, při níž náklady na řešení situace porostou.

Klaus také mírnil svou nedávnou podporu ministra školství Dobeše. O něm v září v České televizi prohlásil, že „je nejlepším polistopadovým ministrem školství“. „Byl to výrok vyslovený v rámci diskuze o straně Věci veřejné,“ vysvětlil dnes. Přesto je podle prezidenta dopis 60 odporníků, kteří žádají Dobešův odchod z vlády, irelevantní. „Může velmi lehce vzniknout dopis 300 autorů, kteří napíšou, že se nyní ministerstvo řeší dobře,“ prohlásil.