Koalice chce ulevit firmám a lidem s nízkými příjmy. Polepšit si mají i rodiny s dětmi

Koalice Spolu

Koalice Spolu Zdroj: Blesk:Martin Přibyl CNC

Koalice Spolu
V naprosté většině programu koalice Spolu a PirStan dospěly ke shodě, uvedl Petr Fiala.
Petr Fiala ve volebním štábu Spolu
Petr Fiala ve volebním štábu Spolu
5
Fotogalerie

Snížení sociálního pojištění, které zaměstnavatelé platí za zaměstnance, a pravidelné zvyšování slevy na poplatníka. To jsou daňové změny dohodnuté vznikající vládou Spolu a Pirátů se STAN, které by pomohly firmám a lidem. Pětice stran chce také zrušit některé daňové výjimky, zvýšit odvody z těžby nerostných surovin ve prospěch obcí a krajů a zatížit tabák, alkohol nebo nezdravé potraviny vyššími sazbami. Koaliční sestava se v prohlášení zavazuje, že nebude zvyšovat daň z příjmů ani DPH po celé čtyři roky funkčního období.

Úlevu zaměstnavatelům na odvodech sociálního pojistného o dva procentní body ze současných 24,8 procenta však koaliční programové prohlášení podmiňuje úspěšnou konsolidací veřejných financí. Závazek nemůže být splněn hned, protože by ještě více prohloubil zadlužení státu, které v posledních dvou letech raketově stouplo.

„Nejprve je třeba přepracovat navržený schodek rozpočtu na příští rok, který je vyšší než v době covidové krize. A to i za cenu toho, že budeme několik měsíců v rozpočtovém provizoriu,“ nastínil první krok místopředseda poslanců ODS a ekonomický expert strany Jan Skopeček.

Budoucí vládní koalice slibuje snížit deficit veřejných financí pod tři procenta HDP. Spolu, které mělo v programu pokles na 1,5 procenta, tak ustoupilo Pirátům se Starosty a nezávislými. Analytici považují vyjednaný limit za realistický cíl. 

Podle programu má schodek klesnout co nejdříve. Nicméně o konkrétním datu se v něm nepíše. „Určitě to má časový horizont, a tím je toto volební období,“ řekl místopředseda STAN Petr Gazdík.

Letos ministerstvo financí očekává schodek 7,7 procenta HDP a příští rok pět procent. Záležet bude na vývoji epidemie.

Dalším závazkem, který přitom lídr Spolu Petr Fiala před volbami odmítal, je další zvyšování slevy na poplatníka. Toto opatření by přilepšilo lidem s nejnižšími výdělky. Podle sociologů by postupně přispělo k narovnání rozdílů mezi bohatými a chudými regiony.

Stejně jako u poklesu sociálního pojištění na straně zaměstnavatelů však bude záležet na kondici státní pokladny. Například letošní nárůst slevy na poplatníka z 27 480 korun na 30 480 korun z ní odčerpá dvanáct miliard korun.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu) • Videohub

Ze slov místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové plyne, že konkrétní parametry zatím na stole nejsou. „Valorizaci slevy na poplatníka chceme dlouhodobě, v tomto roce se zvýšila i díky našemu návrhu. Způsob určení jejího dalšího růstu je ale věcí politické shody,“ uvedla.

Piráti rovněž trvají na růstu minimální mzdy. „Měla by být valorizována tempem zvyšování průměrné mzdy, aby byla zachována její reálná úroveň. Naše představa je, aby nejnižší výdělek byl mezi 46 až 48 procenty průměrné mzdy,“ dodala Richterová s tím, že konkrétní podíl vzejde z jednání tripartity.

Svoje požadavky prosadila i KDU-ČSL, například valorizaci rodičovského příspěvku a životního minima. „Vláda nerezignuje na to, aby byla sociálně odpovědná,“ řekl předseda poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný.

 

Co mají Spolu s Piráty a STAN v programu

Daně a státní rozpočet

– Snížení sociálního pojištění na straně zaměstnavatelů o dva procentní body ze současných 24,8 procenta, pokud se však zkonsolidují veřejné finance

– Pravidelné zvyšování slevy na poplatníka

– Rušení daňových výjimek

– Spotřební daně zohlední škodlivost tabáku, alkoholu nebo nezdravých potravin

– Vyšším zdaněním těžby nerostných surovin si pomohou rozpočty obcí a krajů

– Schodek státního rozpočtu pod tři procenta HDP

– Do roka předložení plánu na snížení počtu úředníků

 

Sociální oblast

– Automatická valorizace minimální mzdy

– Možná valorizace rodičovského příspěvku a životního minima

– Děti budou moci odvádět jedno procento z příjmů na penzijní účty svých rodičů či prarodičů

– Zvýhodnění spoření na důchod

 

Zdravotnictví

– Možnost dobrovolného a doplňkového zdravotního připojištění

– Pravidelná valorizace plateb za státní pojištěnce, jako jsou děti, důchodci a nezaměstnaní

 

Energetika

– Limity těžby uhlí jsou konečné a neprolomitelné. Uhelné elektrárny budou odstavovány s podmínkou zajištění dostatečných záložních kapacit

– Rehabilitace fotovoltaiky, která je v českých klimatických poměrech klíčovým obnovitelným zdrojem. Fotovoltaická zařízení by měla být do roku 2025 na 100 tisících tuzemských střech

– Na dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech se nebudou podílet čínské a ruské firmy

 

Doprava

– Prioritními dálničními stavbami jsou Pražský okruh, D35 a dokončení D1. Na vybraných úsecích dálnic, kde to dovolí bezpečnostní posouzení, by se mohla zvýšit rychlost až na 150 kilometrů v hodině

– Na opravy silnic druhé a třetí třídy bude vláda vynakládat minimálně šest miliard korun ročně

– Zastavení prací na kanálu Dunaj–Odra–Labe

 

Obrana

– Armáda bude mít od roku 2025 uzákoněný rozpočet ve výši dvou procent HDP ročně

 

Nové zákony

– Přijetí pravidel pro fungování médií, aby bylo jasné, kdo je vydavatelem a kdo vlastníkem

– Na členy vlády se bude vztahovat lustrační zákon

– Vyhlášení Křivoklátska a soutoku Dyje a Moravy národními parky  

Pramen programové prohlášení Spolu a Pirátů se STAN