Ministra pro Evropu obsadí STAN, legislativu budou kontrolovat Piráti

V naprosté většině programu koalice Spolu a PirStan dospěly ke shodě, uvedl Petr Fiala

V naprosté většině programu koalice Spolu a PirStan dospěly ke shodě, uvedl Petr Fiala Zdroj: ČTK

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda ODS Petr Fiala a předseda lidovců Marian Jurečka na první tiskové konferenci po volebním vítězství
Petr Fiala ve volebním štábu Spolu
3
Fotogalerie

Trojice ministrů bez portfeje a také šéf rezortu kultury. K těmto křeslům vznikající vlády Spolu s Piráty a STAN stále není možné přiřadit jedno téměř jisté jméno. Podle informací serveru E15.cz by post ministra pro evropské záležitosti mohli získat Starostové a nezávislí pro Radima Sršně, který je oficiálním kandidátem hnutí. Jako o možném adeptovi na ministra pro legislativu se hovoří o bývalém předsedovi poslaneckého klubu Pirátů Jakubu Michálkovi.

Ještě nedávno se přitom předpokládalo, že ministrem pro evropské záležitosti bude poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík. Ten to však popřel. „Nikdy se se mnou do vlády nepočítalo, to jsou jen mediální spekulace,“ řekl.

Benešík chce podle svých slov pokračovat ve své dosavadní práci předsedy sněmovního výboru pro evropské záležitosti. „Je to minimum, o které usiluji. Může být i zahraniční výbor, ale prioritou je pro mě výbor pro evropské záležitosti,“ dodal.

Koalice Spolu s PirSTAN: Povolební vyjednávání se zatím daří, strany vytvořily pracovní skupiny

Video placeholde
• ČTK

Jako možný uchazeč o pozici v novém kabinetu se nyní jeví Radim Sršeň, který byl do srpna místopředsedou STAN. Jeho jméno a krátký životopis obsahuje přehled s názvem Vládní tým, který je na stránkách uskupení Pirátů a STAN. „Čeká nás historicky druhé předsednictví v Evropské unii, což je unikátní příležitost, která přichází jednou za čtrnáct let, a umožňuje nastolovat celoevropská témata a prosazovat naše zájmy v EU,“ uvádí Sršeň.

Ve STAN je však kandidátů více. „Vedle Radima Sršně jsou našimi odborníky na evropské záležitosti Martin Dvořák, Jan Farský nebo Mikuláš Bek,“ uvedl zdroj blízký hnutí.

Dvořák má zkušenosti z diplomacie. Koncem devadesátých let byl vyzván Radou Evropy k účasti na administrativní misi v Kosovu, pak působil v irácké Basře a v týmu Rady pro mezinárodní koordinaci v Bagdádu. V letech 2005 až 2009 byl obchodním radou na českém zastupitelském úřadu ve Washingtonu.

Další křeslo ministra pro legislativu mají získat Piráti. V této souvislosti padá jméno exšéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka. Jeho vyjádření se zatím nepodařilo získat.

„Chci zdůraznit, že nevytváříme žádné nové úřady, ale pro lepší koordinaci některých činností jsme se rozhodli pověřit některé členy vlády některými úkoly,“ řekl pravděpodobný příští premiér a lídr Spolu Petr Fiala. Připomněl, že obdobné ministerské posty už v minulosti existovaly.

Třetí ministr bez portfeje bude mít na starosti vědu, výzkum a inovace. Stejnou pozici dříve zastával předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Zřejmě i proto se jako o jeho nástupci ve vládní funkci spekuluje o šéfovi poslanců KDU-ČSL Marku Výborném. Ten by údajně mohl řídit i rezort kultury, o který však usilují pro poslance Martina Baxu občanští demokraté.

Končící vláda Andreje Babiše (ANO) má patnáct členů včetně premiéra. Nový kabinet má mít o tři ministry více. Celkem jedenáct křesel si rozdělí Spolu, tedy ODS, lidovci a TOP 09 v poměru šest, tři a dvě. Sedm postů pak připadne Pirátům se STAN, přičemž prvně jmenovaná strana získá tři ministry.

Jasní kandidáti na členy vlády

  • Premiér                                                        
    Petr Fiala (ODS)
  • Ministerstvo financí                                      
    Zbyněk Stanjura (ODS)
  • Ministerstvo vnitra                                        
    Vít Rakušan (STAN)
  • Ministerstvo práce a sociálních věcí            
    Šárka Jelínková (KDU-ČSL)
  • Ministerstvo obrany                                      
    Jana Černochová (ODS)
  • Ministerstvo průmyslu a obchodu                
    Věslav Michalik (STAN)
  • Ministerstvo dopravy                                    
    Martin Kupka (ODS)
  • Ministerstvo zemědělství                             
    Marian Jurečka (KDU-ČSL)
  • Ministerstvo pro místní rozvoj a digitalizace
    Ivan Bartoš (PS)
  • Ministerstvo zdravotnictví                            
    Vlastimil Válek (TOP 09)
  • Ministerstvo školství                                    
    Petr Gazdík (STAN)