Kobra má první úlovek: Falešné nanodisky za 270 milionů korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, E15

Speciální tým Kobra pro boj s daňovou kriminalitou má první výsledky. Vyšetřovatelé obvinili čtyři lidi kvůli podezření z daňového podvodu za téměř 270 milionů korun. Fiktivní obchod měl týkat nanodisků, které jsou zatím ve fázi výzkumu a ještě nejsou na trhu.

Podezřelí podle vyšetřovatelů vytvořili účelovou síť firem, kterým organizátor fingoval prodej nanodisků, a ty pak předstíraly jejich vývoz na Kypr. Příjemcem byla společnost kontrolovaná také hlavním organizátorem. Ten pak od státu žádal vrácení daně z přidané hodnoty za 269 milionů korun.

Policie podezřelé zadržela ve středu a obvinila je z krácení daně. U organizátora skupiny dnes soud rozhoduje o případném uvalení vazby.

Šest zadržených a neexistující produkt

Policie zadržela původně šest lidí. Dva vzápětí propustila. Nakonec obvinila čtyři muže, přičemž u jednoho žádá vazbu a zbylé vyšetřuje na svobodě. Vazbu kriminalisté žádají u údajného organizátora. „Je to člověk, které to celé vymyslel, vybral si lidi a řídil, jakým způsobem mají ve firmách fungovat,“ řekl šéf protikorupčního útvaru policie Milan Komárek. Vyšetřovatelé mají prý o muži informace již z dřívějška.

Skupina podle Komárka působila tak, že šéf založil několik firem, které předstíraly obchodní činnost. Ostatní lidé v nich naoko působili. „Vymysleli, že mají produkt, který měl podle nich nějakou hodnotu. Faktická hodnota byla nulová. Pro daňové orgány předstírají, že fungují jako standardní firma,“ uvedl Komárek.

„Celé to funguje tak, že něco, co má nulovou hodnotu, ale já tvrdím, že deset tisíc, tak s tím obchoduji a následně to vyvážím do jiného členského státu (EU), a protože si můžu odečítat DPH, tak si o něj řeknu,“ dodal Komárek.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) doufá, že jde pouze o jeden z úspěšných případů Kobry. „Nemůžeme usnout na vavřínech. Je to jen první díl skládačky,“ řekl. Podle ministra bude úspěchem, teprve až se podaří pachatele této kauzy dostat k soudu a zabaví se peníze z trestné činnosti. „Až se toto stane, tak budu moct říct, že jsme úspěšní,“ doplnil Chovanec.

Kobra zveřejnila první výsledek vyšetřování
Tým je složený ze zhruba stovky odborníků z finanční správy, celní správy a policie, které dříve pracovaly samostatně. Od letoška si mohou vyměňovat informace a vybírat kauzy k řešení. Útvar zatím pracuje na zhruba pěti případech s údajnou škodou přes miliardu korun.
Komárek minulý týden řekl, že česká Kobra se chce zabývat i nelegálním obchodem s pohonnými hmotami. V budoucnu by se měla Kobra rozšířit do všech krajů. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dříve uvedl, že by měla vzniknout i síť specializovaných státních zástupců pro daňovou kriminalitu.