Kolem TOP 09 vzniká Fórum Karla Schwarzenberga

Schwarzenbergovi k vítězství prezidentské volby nepomohla ani zvolená panková image.

Schwarzenbergovi k vítězství prezidentské volby nepomohla ani zvolená panková image. Zdroj: E15 Michael Tomes

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg buduje kolem své strany volnější sdružení. Výhledově by mohli jeho členové kandidovat do zastupitelstev či parlamentu.

Fórum by mělo za pomoci nestraníků přilákat lidi zpět k politice a využít podporu z prezidentské kampaně. Podle politologů to může pomoci i v soupeření na pravici s ODS, píše deník Právo. „Politické strany si tak bezvadně pokazily pověst, že vstoupit do politické strany rovná se vstoupit do podezřelého nočního podniku,“ vysvětlil Schwarzenberg.

Ve spojování s novými tvářemi má TOP 09 zkušenosti. Před třemi lety šla do parlamentních voleb ve spojení se Starosty a nezávislými. Starostové do kampaně vnesli neokoukané politiky a i nová témata. „TOP 09 má docela slušné šance být silnější než ODS a převzít roli hlavní pravicové strany. Je si ale vědoma, že její základna je zatím velmi úzká,“ uvedl politolog Jan Bureš.

V průzkumech, které proběhly po prezidentských volbách, má Schwarzenbergova strana nad ODS navrch. Podle agentury STEM by dostala 14,2 procenta hlasů, zatímco ODS jen 11,6 procenta.

Schwarzenberg už po prohraných prezidentských volbách naznačil, že hodlá využít podporu 45 procent voličů. „Ze situace vyplývá, že mám velikou odpovědnost… Ozvu se s některými úvahami, co bychom mohli v budoucnosti udělat,“ napsal na svém facebookovém profilu na konci ledna. „V politice je nejdůležitější výdrž. Tu musíme teď prokázat i my,“ dodal.