Komunista Ondráček nepovede komisi pro kontrolu GIBS, rozhodli poslanci

Zdeněk Ondráček (KSČM)

Zdeněk Ondráček (KSČM) Zdroj: Profimedia.cz

Zdeněk Ondráček (KSČM)
Zdeněk Ondráček
Zdeněk Ondráček
Zdeněk Ondráček
Bývalý esenbák Zdeněk Ondráček.
10
Fotogalerie

Zdeněk Ondráček (KSČM) nebude předsedou sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Poslanci tak zvrátili svou první volbu z prosince, kde byl sice Ondráček zvolen, ale která byla zrušená pro zmatečnost.

Pro zvolení Ondráčka bylo 83 poslanců, hlasovací lístky si vyzvedlo 186 poslanců, volby se zúčastnilo 128 z nich. Kvorum nutné pro zvolení bylo 94 hlasů, uvedl předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO). Uskuteční se nová volba, do níž budou moci kluby navrhovat nové kandidáty. Zatím není jasné, kdy se bude konat.

Ondráček byl do čela sněmovní komise pro kontrolu GIBS zvolen již v prosinci, předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) ale tehdy volbu označil za zmatečnou. Nebylo totiž jasné, jaké bylo kvorum nutné pro zvolení. 

"Jsem rád, že mé zpochybnění první volby poslance Ondráčka KSČM do čela GIBS vedlo nakonec k opakování této volby, ve které již nebyl zvolen," reagoval na Twitteru poslanec KDU-ČSL Marian Jurečka.

Komunista Ondráček čelí kritice několika sněmovních stran, protože se v roce 1989 podílel jako příslušník předlistopadové policie na násilném potlačení protirežimních demonstrací během takzvaného Palachova týdne.

"Pozitivní zpráva dne, sněmovna nezvolila ani na podruhé poslance Ondráčka do čela komise kontrola GIBS. V Palachově týdnu zvítězil rozum a úcta ke svobodě a demokracii," uvedl na Twitteru lidovecký poslanec Marek Výborný. Středeční jednání sněmovny se koná právě ve výročí Palachova týdne.

Komunisté získali post předsedy komise pro kontrolu GIBS v rámci povolebních jednání o uspořádání sněmovny. Předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš komunisty před měsícem vyzval, aby zvážili nominaci někoho jiného, což představitelé KSČM odmítli. Ondráček je jediným zástupcem KSČM v komisi. Pokud by komunisté chtěli do další volby navrhnout jiného nominanta, musela by nechat Ondráčka v komisi nahradit.

Piráti uvažují o postavení vlastního kandidáta, buď předsedy strany Ivana Bartoše, nebo poslance Mikuláše Ferjenčíka, oznámili pirátští poslanci v úterý. 

Podle Jana Chvojky (ČSSD) jsou možnosti, jak situaci řešit: Buď KSČM navrhne jiného kandidáta, nebo se o pozici bude ucházet jiná sněmovní frakce. V úterý večer se před Poslaneckou sněmovnou konala demostrace na protest proti zvolení Ondráčka.