Komunisté zahájili oslavy Svátku práce u Křižíkovy fontány

Na setkání jako obvykle dorazil Milouš Jakeš (uprostřed)

Na setkání jako obvykle dorazil Milouš Jakeš (uprostřed) Zdroj: ctk

Stovky příznivců KSČM přišly na pražské Výstaviště, aby tam spolu se svojí stranou oslavily dnešní Svátek práce. Už před zahájením akce proudily ke Křižíkově fontáně desítky lidí, nakonec se sešlo několik stovek lidí, převážně staršího věku, kterým vyhrávala živá hudba. V úvodu zazněla Píseň práce, kterou přítomní komunisté vyslechli vstoje, v průběhu oslav nechyběla ani Internacionála.

K přítomným hovořil i místopředseda strany Stanislav Grospič, který se hodlá ucházet o funkci předsedy KSČM. „Odmítněme dnešní morální bahno pravicové korupce,“ vyzval své příznivce. Vznesl požadavek na zrušení vládních reforem, odstoupení vlády a vypsání předčasných voleb. Prohlásil, že stát rozkrádají „lidé typu Nečase, Kalouska, Bárty, Peake, Drábka, Hegera a také ti, kteří je platí: pánové Bakalové, Kellnerové, Babišové a Hušákové“.

Grospič nezapomněl připomenout střílení do protestujících dělníků a horníků za Rakouska-Uherska. „O nic lepší nebyla tvář ani prvé republiky. Není možné si dělat iluze, že v určitý moment by k takovým scénářům klidně nešáhla i tato vláda, tato vládnoucí oligarchie a česká pravice,“ dodal.

Návštěvníci mohli sledovat debatu ve stánku Společnosti česko-kubánského přátelství nebo si v diskusním stanu promluvit s poslanci a zastupiteli KSČM. U vchodu byly kasičky na dobrovolné příspěvky, rozdávaly se Haló noviny. U jednoho ze stánků s knihami si zájemce mohli za stokorunu koupit knihu předsedy KSČM Vojtěcha Filipa „Vždy jsem stál na straně obyčejných lidí“. Jinde bylo k dostání tričko s nápisem „Ne škrtům“ a přeškrtnutým portrétem ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Zájem byl i o stánky s občerstvením. Už tradičně na oslavu 1. máje přišel někdejší generální tajemník ústředního výboru předlistopadové KSČ Milouš Jakeš.

Odpoledne se na stejném místě a za stejným účelem sejdou sociální demokraté. Ke Křižíkově fontáně přijdou ke svým příznivcům promluvit místopředsedové ČSSD Martin Starec a Jiří Dienstbier.

Komunisté mají už druhé volební období po sobě ve sněmovně 26 poslanců a na rozdíl od jiných stran je netrápí problémy s přeběhlíky. Podle dubnového průzkumu CVVM by se KSČM umístila ve volbách na druhém místě za ČSSD s 20 procenty hlasů a předstihla by i ODS. Průzkum agentury Median z minulého týdne přisoudil komunistům až třetí místo se 13 procenty hlasů.