Koruna po Vánocích dál oslabila k euru, k dolaru posílila

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Česká měna první pracovní den po vánočních svátcích dál mírně oslabila k euru, k dolaru naopak nepatrně posílila. V 10:30 byla koruna k euru podle údajů serveru Patria Online proti pátku slabší o tři haléře na 25,82 Kč/EUR. K dolaru posílila o dva haléře na 19,76 Kč/USD.

„Koruna dál výkonnostně zaostává jak za zlotým, který může těžit ze spekulací o dalších intervencích, tak za forintem. Oslabování podle nás není založeno na nových událostech,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Euro je dnes mírně silnější. Podle Vlka se kurz nachází na 1,3070 USD/EUR, což je jen mírně výš než před svátky. „Vývoj je v souladu s mírným růstem evropských akcií během dnešního dopoledne. Na programu jsou data z americké ekonomiky, konkrétně index cen domů Case-Shiller, a především index spotřebitelské důvěry. V duchu posledních dobrých čísel z USA se od něj čeká nárůst. Vedle toho se tento týden trhy zaměří na výsledky aukcí italských dluhopisů, které poskytnou další indikaci o síle poptávky,“ poznamenal Vlk.