Kotrouš dostal "všimné" za přidělení několikamilionové zakázky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Policie dnes potvrdila, že byl ředitel pražské policie Vladimír Kotrouš minulý pátek zadržen s úplatkem. Pražský primátor Bohuslav Svoboda, rozhodl o jeho převedení na jinou práci, vedení Prahy zvažuje proti Kotroušovi další právní kroky.

Detektivové na případu, který vyvrcholil zadržením Kotrouše minulý pátek, pracovali několik měsíců. Šéf pražských policistů byl zadržen ve služebním autě poblíž Jižní spojky Útvarem rychlého nasazení poté, co detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zadokumentovali předávku peněz.

Kotrouš je měl podle informací policie převzít jako „všimné“ za přidělení několikamilionového kontraktu na poskytování služeb městské policii. Celou částku měl Kotrouš při zadržení u sebe. Její konkrétní výši ani služby, kterých se měl úplatek týkat, nechce policie v tuto chvíli sdělovat. Jediné, co policisté prozradili, je fakt, že úplatek byl v českých korunách.

Detektivové ocenili statečnost člověka, který je na případ upozornil. „Jsme si vědomi toho, že bez osobní statečnosti oznamovatele by se tento případ mohl zadokumentovat jen velmi obtížně,“ poznamenal mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. O jeho totožnosti nechce říci nic bližšího. „Vzhledem k tomu, že tato osoba se obrátila na ÚOOZ proto, že v tento útvar měla důvěru, rozhodl v souladu se svými pravomocemi ředitel útvaru o tom, že případ bude i nadále zpracovávat ÚOOZ,“ uvedl mluvčí.

Primátor Svoboda se ráno dohodl s náměstkem městské policie Ludvíkem Klemou na přeřazení Kotrouše na jinou práci. „To je vlastně postavení mimo službu, protože není ve služebním, ale pracovním poměru,“ uvedla mluvčí magistrátu Tereza Krásenská.

Zakázky prověří kontroloři

Vedení města také pošle na městskou policii své kontrolory, kteří prověří vybrané zakázky. Svoboda zároveň Klemu pověřil řízením městské policie. Klema dosud v době nepřítomnosti Kotrouše strážníkům velel.

V minulých měsících také vedení městské policie ukončilo výběrové řízení na dodávku výstroje strážníků nebo na dodávku radiostanic. Zrušilo zakázku na autoservis vozového parku. Podle některých médií se úplatek týkal právě údržby služebních aut.

Městská policie v roce 2011 vypsala více než 30 podlimitních zakázek, tedy takových, u kterých je hodnota nižší než dva miliony. Nakupovala tak například pistole nebo minikamery. V minulosti byla městská policie kritizována například za nákup terénních vozů Hummer.

Kotrouš je v současné době ve vazbě. Soud ji na něj uvalil kvůli obavě z ovlivňování svědků a maření vyšetřování v neděli odpoledne. Obviněný zatím nepodal stížnost proti vazbě, čas na to má do středy, uvedla mluvčí soudu.

Městskou policii v Praze Kotrouš řídil od roku 2002, pracuje u ní však ještě o deset let déle. Absolvoval policejní akademii, deset let byl ředitelem obvodu Praha 6, pak krátce náměstkem ředitele strážníků.