Kraj odložil obnovení muničního skladu v Chrasti

ilustrační foto, sklad a delaborace munice,

ilustrační foto, sklad a delaborace munice, Zdroj: Petr Horky

Zbrojařská společnost Jaro, která od začátku roku usiluje o obnovení muničních skladů v Chrasti na Chrudimsku, musí ještě dopracovat bezpečnostní dokumentaci. Dostala čas do 30. června příštího roku. Uvedl to vedoucí krajského odboru životního prostředí Josef Hejduk. Obyvatelé okolních obcí se zprovoznění skladů obávají. Firma chce skladovat pouze munici, nikoli výbušniny.

V areálu je patnáct prázdných budov, v 11 z nich mají být sklady, firma počítá zhruba se 100 tunami munice a střeliva. V minulosti sklady vlastnila armáda, která tam měla například rakety pro stíhací letadla. V roce 2000 areál opustila. Firma v září předložila bezpečnostní zprávu, obce a další instituce měly 60 dní na vyjádření připomínek. Krajský úřad řízení do června přerušil, dokud firma nedopracuje dokumentaci. „Budeme maximálně důslední, abychom eliminovali veškerá rizika,“ uvedl Hejduk.

Areál je v lesích v okolí Chrasti a obcí Zaječice, Horka a Smrček. Obce shromažďovaly připomínky společně. Jsou věcné i emotivní. Lidé podle starosty Zaječic Róberta Pavlačiče muniční sklady odmítají, protože by se báli jít do lesa na procházku nebo na houby. „Upozorňovali jsme také na stav budov, je potřeba je zrekonstruovat, zajistit zabezpečení, mají poškozená vrata, je tam špatné oplocení,“ dodal Pavlačič.

Hejduk konstatoval, že muniční sklady mohou vyvolávat obavy po negativních zkušenostech z Vrbětic na Zlínsku, které loni zničily výbuchy. Obnovení skladů v Chrasti nelze srovnávat s případem muničních skladů ve Slatině na Orlickoústecku, podotkl. Policie odtamtud letos odvezla osm nákladních aut zbrojního materiálu a případ vyšetřuje pro podezření z nedovoleného ozbrojování a obecného ohrožení z nedbalosti. Majitel také skladoval zbrojní materiál v objektech, které nebyly zkolaudované pro zbrojní účely.

„V Chrasti to není jako ve Slatině. Je tu starý areál, je tu úmysl, aby se uvedl znovu do provozu a teď se shánějí veškeré doklady, aby to vyhovovalo všem předpisům,“ upozornil Hejduk.