Kuba chce měkčí pravidla pro předražené zakázky

Ministr průmyslu a nový první místopředseda ODS Martin Kuba

Ministr průmyslu a nový první místopředseda ODS Martin Kuba Zdroj: ctk

Návrhy na dvacátou novelu zákona o veřejných zakázkách tahá ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) jako králíky z klobouku. Nyní přišel s tím, že by se měly změkčit podmínky pro nakládání se zakázkami, které nakonec stojí víc, než se původně předpokládalo.

V současné době platí, že v případě prodražení zakázky do 20 procent původní hodnoty může zadavatel přidělit zakázku v rámci takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění. To znamená, že nemusí vypisovat nový tendr a dodatečné stavební práce může udělat stejná firma jako hlavní část zakázky. Ministr navrhuje, aby se limit posunul za současných 20 procent.

„Je to věc, o které by se mělo diskutovat. Na druhé straně není normální, pokud má stavba stát 100 milionů a stojí 170 milionů,“ uvedl Kuba na včerejším Setkání lídrů českého stavebnictví. Ministrovu ideu posunutí limitu podpořil také jeho vlivný spojenec Robert Pergl z Komory administrátorů veřejných zakázek.

Zvýšení limitu pro takzvané vícepráce na 50 procent by si přál také generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát. „Větší stavební projekty jsou nerealizovatelné bez toho, aby v průběhu stavby docházelo ke změnám,“ poznamenal Pilát na jiné stavební konferenci.