Kuba je ministrem, poražený Doktor opouští ODS

Michal Doktor

Michal Doktor Zdroj: E15

Michal Doktor, neúspěšný kandidát na post ministra průmyslu a obchodu opouští ODS. "Považuji za poněkud marnotratné, abych svou energii věnoval někomu, kdo o ni vůbec nestojí," řekl ke svému rozhodnutí. Prezident dnes novým ministrem jmenoval po dnešku již bývalého Doktorova spolustraníka Martina Kubu.

„Rozhodnutí Petra Nečase považuji za osudově špatné,“ říkal Doktor, který chce zůstat nezařazeným poslancem. Vládu chce podporovat dál, pokud bude prosazovat body, které jsou obsahem programového prohlášení.

„Pokud premiér nevidí nedostatek ponaučení v příbězích lidí, kteří se mihli v nelibosti „doteku medúzy“ MUDr. Martina Kuby v mém kraji, pak se naše cesty, bohužel, rozcházejí,“ vzkázal Nečasovi.

Kromě neúspěšného jednání o postu ministra průmyslu zmínil Doktor mezi důvody, které ho vedly k jeho rozhodnutí, také dlouhodobou nedůvěru vedení jihočeské ODS svěřit mu jakýkoliv post.

Doktor dopoledne tvrdil, že je Nečas o jeho plánech informován, ten to však později popřel. „Dozvěděl jsem se to z médií, budu se s ním chtít sejít a promluvit si,“ uvedl po jmenování nového ministra Nečas. Doktor však při oznámení svého rozhodnutí veřejnosti znovu zopakoval svoje tvrzení. „V tuto chvíli je moje rozhodnutí zhruba 24 hodin starou informací pro předsedu vlády,“ řekl.

Nového ministra průmyslu Kubu jmenoval prezident republiky dnes dopoledne. Kuba tak nahradil Martina Kocourka, který se rozhodl odejít z vlády ve středu kvůli aféře kolem podezřelého obchodu s 16 miliony korun, které skončily na účtu jeho matky. Mezi kandidáty na ministra byl právě poslanec Doktor.

Premiér loni Kubu jako místopředsedu strany nechtěl

Kuba patří mezi vlivné politiky ODS. V minulosti média spekulovala i o jeho roli v zákulisí mocenských dohod v ODS. Loni se ucházel o post místopředsedy strany. Nečas mu ale vyčítal, že je spoluarchitektem velké koalice v Jihočeském kraji a nedoporučoval jeho zvolení do vedení ODS. Jihočeskou ODS, které Kuba od roku 2008 předsedá, provází pověst organizace, kterou ze zákulisí řídí vlivný podnikatel a člen výkonné rady ODS Pavel Dlouhý.

Lidové noviny píšou, že Kuba je politikem s kontroverzní pověstí a v Jihočeském kraji je považován za prodlouženou ruku mocného zákulisního hráče, „kmotra“ Dlouhého.

Podle dnešních Hospodářských novin Nečas svým výběrem ukázal, že mu jde hlavně o nákup hlasů pro setrvání ve funkci předsedy ODS. Ty mu právě Kuba, coby předseda jihočeské ODS, podle deníku dodat nesporně může, na rozdíl Doktora. Co Kuba nedodá, je důvěryhodnost, soudí HN.

Jako posilování pozice premiéra Nečase uvnitř strany bylo vnímáno také nedávné odvolání ministra zemědělství Ivana Fuksy. Fuksu premiér nahradil Petrem Bendlem, kterého později podpořil na regionálním sněmu středočeské ODS. Bendl obhájil předsednický post ve středočeské ODS před Petrem Tluchořem, do jehož tábora příznivců patřil právě bývalý ministr zemědělství Fuksa.