Kuba u výslechu: O trafikách pro Tluchoře a spol. jsem nejednal

Martin Kuba

Martin Kuba Zdroj: ctk

Úřadující šéf ODS Martin Kuba dnes vypovídal na policii v kauze Nagyová. Kriminalisté se ho ptali na údajné trafiky pro exposlance ODS. Kuba se podle svých slov nezúčastnil žádných jednání, která by souvisela s výměnou poslaneckého mandátu za místa ve firmách se státní účastí.

Kubův výslech bude pokračovat příští týden, přerušen byl kvůli schůzce předsedů politických stran s prezidentem.

Žalobci tvrdí, že se exposlanci Ivan Fuksa, Petr Tluchoř a Marek Šnajdr vzdali mandátu, čímž umožnili schválení daňového balíčku tehdejší Nečasovy vlády, s nímž nesouhlasili. Údajnou protislužbou pro ně prý bylo získání lukrativních postů. „Já jsem s nimi nikdy žádné jednání, které by souviselo s jejich vzdáním se mandátu nebo s nějakou jinou pozicí, nevedl,“ řekl při odchodu z výslechu Kuba.

Média spekulovala o tom, že se kriminalisté budou politika ptát i na jeho setkání s lobbistou Ivo Rittigem před loňským kongresem občanských demokratů. Na tyto dotazy však - alespoň prozatím - nedošlo.

„Vzhledem k tomu, že teď musím za panem prezidentem, jsme naši komunikaci přerušili a budeme v ní pokračovat ještě příští týden,“ vysvětlil Kuba. Jeho dnešní výslech v budově Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v ulici Na Perštýně trval zhruba hodinu a půl.

Politik nedávno připustil, že se s kontroverzním Rittigem, na nějž se policie rovněž zaměřuje v souvislosti s vyšetřováním kauzy Nagyové, loni setkal. Říjnové schůzky zdůvodnil tím, že u zákulisního hráče Rittiga mapoval před listopadovým kongresem situaci ve straně.

„Já jsem viděl pana Rittiga na pár schůzkách před kongresem, kde se projednávala nějaká situace uvnitř ODS,“ zopakoval dnes. Na schůzky s Rittigem se jej prý minulý týden ptal redaktor České televize a odkazoval na prý informace z policejního spisů. Kuba poté vydal prohlášení, ve kterém označuje jako znepokojivé, že takové informace unikají, protože je policie teprve prověřuje.

K „trafikám pro rebely“