Kuba: Zákon o veřejných zakázkách zpomaluje ekonomiku

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba Zdroj: E15 Eduard Erben

Zákon o veřejných zakázkách ve své současné podobě brzdí stavebnictví a tím i celou ekonomiku. Prohlásil to dnes ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, který chce prosadit jeho změnu. Přílišný důraz na nejnižší cenu zakázek podle něj nevede k efektivnímu nakládání s veřejnými prostředky.

„Chceme za ODS, aby byl tento zákon v letošním roce otevřen a vedli jsme o něm seriózní a korektní debatu, která povede k tomu, aby v ČR bylo s veřejnými prostředky nakládáno nejen transparentně, ale také efektivně,“ uvedl Kuba.

Kuba se už loni na podzim kvůli nespokojenosti se stavem veřejných tendrů spojil s Komorou administrátorů veřejných zakázek sdružující vlivné právníky v čele s Robertem Perglem. Společně založili projekt s názvem Fórum Veřejné zakázky kvalitně. To chce do nové normy zakomponovat například zákaz „nepřiměřeně nízké nabídkové ceny“

Velká novela zákona o veřejném zadávání platí od loňského ledna a jejím cílem bylo zadávání zakázek zprůhlednit a omezit korupci. Ministerstvo pro místní rozvoj, které má veřejné zakázky na starosti, už kvůli chystaným změnám evropských směrnic připravuje novou normu.

Kuba upozornil, že úředníci se nyní při vypisování tendrů kvůli tlaku okolí soustředí pouze na co nejnižší cenu, ačkoliv zákon umožňuje i jiné varianty nastavení parametrů. „Úředníci to (podmínky veřejných zakázek) automaticky dávají na cenu, protože proč by se s někým měli handrkovat. Protože pak přijde Nejvyšší kontrolní úřad, antimonopolní úřad a policie. Každý zpochybňuje rozhodnutí a úředník nemá důvod se vystavovat riziku,“ upozornil Kuba.

I když je soutěž o veřejnou zakázku postavená na co nejnižší ceně, tak to podle Kuby automaticky neznamená, že peníze poté budou investovány efektivně. „Vede to spíše k plýtvání penězi. Například se nakoupí projekty na stavební práce za desetinovou cenu, ale podle těch projektů nikdy nepůjde nic postavit. Anebo když to někdo začne stavět, tak zjistí, že to bude stát třikrát tolik, než předpokládal,“ podotkl Kuba.

Za pravdu mu dnes dal olomoucký primátor Martin Novotný (ODS). „Jsme samozřejmě rádi, že spoustu věcí vysoutěžíme za padesát procent. Někdy se ale ukáže, že skutečně ta trvanlivost díla může být docela zoufalá. Velmi často je to (důraz na nejnižší cenu) na úkor platební morálky vůči subdodavatelům,“ řekl Novotný, podle kterého by legislativa neměla být psána pod tlakem veřejné poptávky.

Kuba dnes na setkání s podnikateli v Olomouci kritizoval také praxi, kdy se neúspěšní uchazeči o zakázky odvolávají k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. „Antimonopolní úřad nemá žádné termíny k řešení jejich stížností. Věci tam leží sedm či osm měsíců a nic se neděje, zatímco my potřebujeme ekonomiku rozhýbat,“ řekl Kuba.