Kubice se obrátil na inspekci kvůli Lessyho výrokům

Petr Lessy, Jan Kubice

Petr Lessy, Jan Kubice Zdroj: CTK/Libor Zavoral

Ministr vnitra Jan Kubice se obrátil na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) kvůli výrokům policejního prezidenta Petra Lessyho v deníku Právo o tom, že jej ministr vydírá. Kubice policejního prezidenta podezřívá z trestného činu pomluvy. Informovala o tom mluvčí inspekce Radka Sandorová. Policejní prezident se dnes proti článku v deníku ohradil, podle něho byla jeho slova vytržena z kontextu. Bude po něm také žádat nápravu. Deník si ale za svým článkem stojí.

Lessy podle Kubiceho v rozhovoru uvedl některé skutečnosti, které mohly ohrozit vážnost ministra u spoluobčanů. „Poškodit ho ve výkonu funkce ministra vnitra a člena vlády a přivodit mu vážnou újmu na lidské důstojnosti, osobní cti a dobré pověsti,“ jmenovala Sandorová některá podezření. Po obdržení podnětu 1. náměstek ředitele GIBS Dušan Brunclík rozhodl o uvalení informačního embarga na poskytování informací, dodala Sandorová.

„Takovéto bezprecedentní veřejné nařčení důrazně odmítám. Jde o velmi závažná obvinění, která se nezakládají na pravdě. Navíc jde o vystupování, jaké by si nikdo vůči svému nadřízenému neměl dovolit,“ uvedl ministr Kubice. Podle něho mohl Lessy spáchat svými výroky trestný čin. Dodal, že si práce policie váží, ale policejní prezident by si neměl brát svůj sbor jako rukojmí.

Lessy v souvislosti s vydíráním v rozhovoru zmínil řízení o odnětí osobního příplatku, které s ním Kubice vedl kvůli tomu, že překročil limity při udělování odměn svým podřízeným. Ministr vnitra podle něho řízení zastavil jen proto, že mu prý slíbil, že funkci skončí. „Existenci popisované dohody jsem jednoznačně vyloučil. Uvedl jsem, že kdyby k uvedené dohodě došlo, byli bychom v přímém přenosu svědky toho, že se ministr vnitra veřejně přiznává k útisku,“ mírnil svá slova dnes na webu policie Lessy.

Redakce deníku Právo dnes údajné zkreslení slov pronesených policejním prezidentem odmítla. V nahrávce, kterou zveřejnila na stránkách serveru novinky.cz, se podle Práva Lessy vyjadřuje přesně tak, jak bylo uvedeno v přepisu rozhovoru, a ani jeho výroky z kontextu vytrženy nebyly.

Podle Kubiceho bylo řízení zastaveno proto, že chtěl dát policejnímu prezidentovi čas na odstranění závažných nedostatků, které v jeho práci viděl. „Pokud jako nadřízený služební funkcionář hodnotím či kontroluji jeho práci, nejde ani o vydírání, ani o útisk,“ uvedl ministr vnitra. Tyto kroky jsou podle něho nejen jeho právem, ale přímo povinností.

Lessy také v rozhovoru sdělil, že přestože jsou výsledky policie v poslední době velice dobré, Kubice mu neudělil žádné služební odměny jako to udělal u jiných podřízených funkcionářů, navíc mu chtěl odebrat zhruba třetinu platu, kterou tvoří osobní ohodnocení.

„Pokud chce pan Lessy odměny pro sebe za práci celé policie, chtěl bych upozornit, že odměny a osobní příplatek se dle zákona o služebním poměru uděluje a přiznává za individuální přístup k výkonu služby, tedy ne za práci policie jako celku, ale konkrétnímu policistovi za osobní mimořádnou kvalitu a mimořádný rozsah výkonu služby,“ reagoval ministr. To se podle něho týká i policejního prezidenta.

Lessy dnes v České televizi (ČT) řekl, že celý spor je pouze o tom, že ministr má jinou představu o budoucím fungování sboru než policejní prezident. „Já nemám pocit, že ministerstvo vnitra tím, jak krátí rozpočet policie, vytváří vhodné podmínky pro fungování sboru,“ uvedl. Dodal, že funkci nesloží. Ministr jej přitom v minulosti k rezignaci opakovaně vyzýval.