Kurzarbeit se rozjíždí: firmy mohou začít žádat o peníze na mzdy

průmysl

průmysl Zdroj: profimedia.cz

Zaměstnavatelé ze všech krajů kromě Prahy budou moci začít od pondělí 17. září podávat žádosti o peníze na vzdělání a mzdy svých pracovníků. Cílem projektu zvaného 'kurzarbeit po česku' je snaha udržet zaměstnanost v podnicích a posílit odborné znalosti zaměstnanců. Ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo manuál, jak o peníze žádat.

Do projektu se může přihlásit zaměstnavatel, který v posledním čtvrtroce prokáže, že má meziroční pokles tržeb o jednu až tři pětiny, a který musel poslední měsíc kvůli nedostatku zakázek nechávat část svých pracovníků doma. Firma tedy musí prokázat, že nemá pro své lidi práci alespoň na jeden až tři dny v týdnu.

Pro první fázi projektu nazvaného oficiálně Vzdělávejte se pro stabilitu je určeno 400 milionů korun z evropských fondů. Po vyhodnocení výsledků se předpokládá uvolnění dalších až 400 milionů.

Manuál popisuje jednotlivé kroky, které má žadatel podniknout jak před podáním žádosti, tak po jejím případném schválení. Na webu budou uvedeny kontakty na krajské koordinátory, na něž se firmy mohou obracet s dotazy ohledně projektu.

Krátkozraký kurzarbeit

Nejde o klasický kurzarbeit po vzoru Německa, který zaměstnancům zkracuje pracovní úvazek. Projekt umožní firmám získat finanční příspěvek na odborný rozvoj zaměstnanců, včetně příspěvku na mzdové náklady vzdělávaných zaměstnanců. Podpora bude poskytována šest měsíců s možností prodloužení na 12 měsíců. Maximální měsíční mzdový příspěvek bude 31 tisíc korun na jednoho zaměstnance.