Kvůli posprejování kaváren a metra se sešly v Praze stovky lidí

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (vpravo) pomáhala 25. dubna čistit budovou kavárny Café v lese v Praze, z níž majitel odstraňoval hanlivé a nacistické symboly a nápisy. Posprejovaný dům a kavárna patří pražskému kavárníkovi Ondřeji Kobzovi (vlevo), který je mimo jiné autorem akce piana do ulic a propaguje heslo "Hate free", tedy toleranci k menšinám nebo uprchlíkům.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (vpravo) pomáhala 25. dubna čistit budovou kavárny Café v lese v Praze, z níž majitel odstraňoval hanlivé a nacistické symboly a nápisy. Posprejovaný dům a kavárna patří pražskému kavárníkovi Ondřeji Kobzovi (vlevo), který je mimo jiné autorem akce piana do ulic a propaguje heslo "Hate free", tedy toleranci k menšinám nebo uprchlíkům. Zdroj: ctk

Na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad se dnes vpodvečer sešlo na 500 lidí, kteří protestovali proti popsání několika podniků a stanice metra v Praze hesly s neonacistickou symbolikou. Pořadatelé akce nazvané Praha se nebojí chtěli dát najevo, že nacistická ideologie a násilí nemá v české společnosti místo.

Posprejovány byly kavárny, které podporují heslo „Hate free“, vyzývají tedy k toleranci k menšinám či uprchlíkům. Neonacistické symboly se v Praze objevily v noci na neděli. Účastníci se začali na náměstí scházet před 18:00. Na pořádek dohlíželi i policisté.

„Nechceme město, ve kterém mají mít lidé strach. Nechceme zemi, kde pojem rovnost je považován za extremistický názor. Lidem, kteří páchají takové činy nenávisti, bych chtěla vzkázat: Postavíme se vám, protože solidarita je silnější,“ řekla jedna z organizátorek.

Zazněla i kritika prezidenta

Kritika se snesla také na prezidenta Miloše Zemana. Podle demonstrantů prostřednictvím svého mluvčího sděluje, že panuje mezi lidmi v Česku občanská válka. To demonstranti odmítli. „Nenávist nemá v České republice místo. Nenávist nám nesluší,“ řekl další z organizátorů.

Na demonstraci vystoupili také lidé z jiných částí země. „Nejen Praha se nebojí, Pardubice se také nebojí,“ řekla Olga Pavlů, ředitelka Rodinného centra Kašpárek v Pardubicích. I na toto centrum, které pořádá i sbírky pro uprchlíky, někdo zaútočil barvou a na výlohu vylepil fiktivní parte ředitelky.

Kromě transparentů a vlajek vyvěsili účastníci na zábradlí před kostelem rovněž transparent na podporu žižkovského autonomního centra Klinika, na které v únoru zaútočili kameny a zápalnými lahvemi neznámí pachatelé.

Akce začala happeningem u kavárny

Protestu předcházel odpoledne happening u kavárny Café v lese v Krymské ulici v Praze 10. Byla také posprejována urážlivými nápisy. Její majitel, pražský kavárník Ondřej Kobza, svůj podnik umyl za podpory dobrovolníků i primátorky Adriany Krnáčové (ANO) a teplického radního Dominika Feriho (TOP 09).

Hanlivé nápisy se na několika místech v Praze objevily v noci na neděli. Policisté nyní vyšetřují sedm takových případů a po viníkovi či vinících pátrají. Pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan dnes uvedl, že jsou podezřelí z poškození cizí věci sprejerstvím, z podněcování k nenávisti vůči jiné skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a z trestného činu projevů sympatií k hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. V případě odsouzení jim za to hrozí až tři roky vězení.