Lékárníci chtějí plnou kompenzaci regulačních poplatků

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, Mlada fronta E15

Předsedové okresních sdružení lékárníků v Česku chtějí, aby vláda zrušení třicetikorunových poplatků v lékárnách od příštího roku plně kompenzovala. Se záměrem ministerstva zdravotnictví, které chce lékárníkům poplatky nahradit jen z menší části, nesouhlasí.

Informoval o tom mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs, podle kterého se na tom lékárníci shodli při víkendovém setkání v Praze.

Třicetikorunové poplatky v lékárnách a u lékařů lidé zřejmě přestanou platit od příštího roku. Zůstanou jen devadesátikorunové na pohotovostech. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) nedávno řekl, že lékárnám by se tato ztráta měla kompenzovat lehkým zvýšením marže.

Další variantou je podle něj zavedení takzvaného zdravotního výkonu pro lékárníky, například za poučení pacienta při výdeji léku. Zvýšení marže by léky nemělo zdražit, mělo by jít na vrub zdravotních pojišťoven.

Podle Němečka lékárny vykazují, že se na poplatcích vybralo 1,7 miliardy korun, ale ve skutečnosti většina lékáren poplatek nevybírala a pacientům ho kompenzovala. Stát bude lékárnám kompenzovat jen to, co se reálně vybralo.

Lékárníci: Zavedl to stát a kraje

Podle sdružení lékárníků ale hlavními viníky toho, že se někde obcházela povinnost vybírat regulačních poplatků, jsou stát a kraje.

„Stát tuto situaci umožnil a prostřednictvím svých kontrolních orgánů i posvětil, kraje ji potom masivně uvedly do praxe. Ostatní lékárny se pak musely zachovat stejně jako lékárny v krajských zařízeních, aby nepřišly o pacienty,“ tvrdí předsedové okresních sdružení lékárníků.

Podle nich navíc stále platím, že lékárny regulační poplatky vybírají a kompenzace pacientům dávají ze svých prostředků. Zrušení poplatků je tedy citelně postihne.

Zrušení regulačních poplatků, kromě platby za pohotovost, má koaliční vláda v programovém prohlášení. Výpadek příjmů ambulancí a lékáren bude činit podle propočtů z loňska asi 3,27 miliardy korun.