Levná eura táhnou i Česko

euro

euro Zdroj: profimedia.cz

Situace se pro českou ekonomiku vyvíjí příznivěji, než se na sklonku loňského roku zdálo. Kvůli zmírnění napětí na trzích a slušných výhledech německého hospodářství je pravděpodobné, že se letošní výsledek růstu hrubého domácího produktu posune více do kladných hodnot. Současné odhady bankovních analytiků se pohybují nejčastěji kolem 0,5 procenta růstu, na přelomu roku prognózy padaly do záporů.

K pozitivním výhledům nejvíce přispěl fakt, že Evropská centrální banka od prosince nalila do bank přes bilion eur. Protože banky mají k dispozici likviditu, nemusejí obtížně shánět kapitál na trzích a klesly i rizikové přirážky u státních dluhopisů. Hladký odpis řeckých dluhů zmírnil napětí i na akciových trzích. Německo, u kterého se na sklonku roku také odhadovala recese, hlásí pozitivní zprávy – nezaměstnanost klesá a průmysl roste. Letošní růst Německa odhaduje rada ekonomickopolitických poradců na 0,8 procenta.

A protože zkušenost ukazuje, že každé procento německého růstu znamená zhruba půlprocentní český růst, důvod k optimismu je.

Hrozby nicméně zůstávají. „Rizikem jsou ceny komodit, které mají restriktivní dopad na poptávku. O co více zaplatíme za ropu, respektive pohonné hmoty, o to méně utratíme za jiné zboží. Domácí poptávka zůstane v útlumu v důsledku předpokládaného propadu reálných mezd,“ uvedl Petr Dufek z ČSOB. Jeho banka odhaduje letošní růst na 0,5 procenta, Česká národní banka na nulu a ministerstvo financí na 0,2 procenta.

Podle Pavla Sobíška z UniCredit Bank je evropská dluhová krize stále rizikovým faktorem, je ale mírnější než před několika měsíci. „Letošní růst by měl zabezpečit export, k němuž se snad v druhé půlce roku přidají podnikové investice. Soukromá spotřeba obnoví svůj růst až po překonání inflační vlnky, kterou právě procházíme,“ říká analytik. Jeho banka odhaduje růst na 0,4 procenta.

Jan Vejmělek z Komerční banky připomíná, že v loňském druhém pololetí se prakticky každý měsíc revidovaly makroekonomické prognózy všech institucí pro letošní rok směrem dolů, na přelomu roku se odhady stabilizovaly. KB má nyní odhad 0,1 procenta, ke konci března jej bude revidovat.

„Vstup do roku 2012 nebyl tak katastrofický, jak černé scénáře koncem roku 2011 malovaly,“ poznamenává.
Hodně negativní scénář předpovídala před čtyřmi měsíci Raiffeisenbank – propad hrubého domácího produktu o 1,2 procenta. „Zlepšení výhledu na ekonomiku eurozóny a především Německa nás vedlo k vylepšení výhledu na českou ekonomiku na letošek na -0,2 procenta,“ říká analytik Michal Brožka. „Situace není ani zdaleka růžová. Pro Německo v tuto chvíli počítáme pro letošní rok se stagnací ekonomiky, ovšem před tím, než Evropská centrální banka přistoupila na nestandardní opatření, německá ekonomika směřovala do recese,“ upozorňuje.