Lidé už objednali dvojnásobek původní emise státních dluhopisů

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK/Michal Kamaryt

Zájem lidí o spořicí státní dluhopisy povede k zdvojnásobení emise, protože už dnes ve 14 hodin zaevidovalo ministerstvo financí (MF) objednávky za 20,2 miliardy korun. Původně hodlalo (MF) vydat dluhopisy v objemu 10 miliard. Kvůli mimořádnému zájmu také muselo výrazně zkrátit úpisové období – dnes je poslední den, kdy je možné dluhopisy objednat, ačkoli původní lhůta měla trvat až do 1. listopadu.

Podle údajů ministerstva financí zájemci už uhradili dluhopisy za 11,7 miliardy korun. Dluhopisy vydá ministerstvo 11. listopadu. „Finální a podrobnější statistiky uhrazených objednávek budou zveřejněny 18. října,“ uvedlo dnes MF. Po celé upisovací období totiž platí pravidlo, že nebude-li úhrada ceny pořizovaných dluhopisů připsána na účet do pěti pracovních dnů od podání žádosti, žádost bude stornována.

Nejvyšší objednávka za 300 milionů

Česká spořitelna přijala k dnešní 16. hodině zhruba 21 600 objednávek za 6,92 miliardy korun. Komerční banka evidovala ke 14. hodině 5378 objednávek za 3,44 miliardy korun. „Naprostá většina zájemců jsou tuzemské fyzické osoby. Nejvyšší objednávka činila 120 milionů, nejnižší 1000 kusů,“ uvedla mluvčí banky Monika Klucová. Dluhopisy mají nominální hodnotu jedna koruna a minimální objednávka činí 1000 kusů. ČSOB přijala k 16. hodině 10 139 objednávek za 10,295 miliardy korun. Mluvčí banky Pavla Hávová už v týdnu informovala, že banka evidovala nejvyšší objednávku v hodnotě 300 milionů korun. Ministerstvo původně plánovalo dluhopisy prodávat až do 1. listopadu, ale kvůli velkému zájmu investorů úřad rozhodl, že bude přijímat objednávky jen do dneška. Pobočky bank, kde je možné dluhopisy koupit mají dnes otevřeno i do 18:00.

Dluhopisy z nynější úvodní emise jsou od pondělka k dostání na celkem 378 pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky. Cenné papíry si mohou koupit občané ČR i cizí státní příslušníci. Dále jsou k dispozici občanským sdružením, nadacím a nadačním fondům, církvím, obecně prospěšným společnostem a zahraničním neziskovým společnostem. Příští rok MF vydá státní dluhopisy pro občany za zhruba 40 miliard korun.

Výnos jednoletého státního dluhopisu je podle ministerstva dvě procenta. Za 1000 dluhopisů v hodnotě jedné koruny, což je minimální objednávka, zaplatí zájemce 980 korun a MF mu za rok vyplatí 1000 korun.

V případě pětileté splatnosti jsou k dispozici dva typy dluhopisů, pětiletý kupónový dluhopis a pětiletý reinvestiční dluhopis. U těchto dluhopisů je rostoucí úroková sazba, efektivní zhodnocení dluhopisů by mělo činit u pětiletých dluhopisů přes tři procenta. Úroky budou připisovány každý rok. U pětiletého reinvestičního dluhopisů si zájemce nenechá vyplácet každoročně úrokový výnos, ale bude mu reinvestován v podobě nákupu dalších dluhopisů s tím, že celkový úrokový výnos obdrží k datu splatnosti současně s nominální hodnotou.

Spořicí dluhopisy se nebudou zdaňovat. Sice se na ně nevztahuje žádná daňová výjimka, ani žádné osvobození od daně, ale jelikož je jejich nominální cena jedna koruna, vlivem zaokrouhlení je efektivní daň z dluhopisů nulová.