Lidovci bojkotují cesty do Moskvy. Prý kvůli působení Ruska na Ukrajině

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Předsednictvo vládní KDU-ČSL i její poslanecký klub se dohodly, že budou bojkotovat cesty do Ruska, dokud moskevská vláda neukončí destabilizaci Ukrajiny. Dalším důvodem je seznam 89 evropských politiků, jimž Rusko zakázalo vstup na své území. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil předseda strany Pavel Bělobrádek.

K tomuto postoji se připojili i europoslanci zvolení za KDU-ČSL. Z českých politiků zakázalo Rusko vstup na své území Karlu Schwarzenbergovi, Marku Ženíškovi, Jaromíru Štětinovi a Štefanovi Fülemu. „Pokud někdo vyjádří svoje názory, tak se nedomnívám, že to je důvod, aby mu civilizovaná země zakázala přístup na svoje území,“ prohlásil Bělobrádek.

Není mu známo, že by některá z osob na seznamu porušila mezinárodní právo. „Je to jenom otázka, podle nás, ruské propagandy,“ podotkl.

„Politická jednání na neutrální půdě nevylučujeme, nicméně nehodláme do Ruska jezdit,“ dodal. Připomněl i nedávný pořad ruské státní televize o sovětské invazi do Československa v roce 1968, který podle odborníků zkresluje historii. Označil ho za propagandu. Rozhodnutí necestovat do Ruska je pak podle něj možnost, jak vyjádřit nesouhlas s ruskou propagandou v médiích i se seznamem nežádoucích politiků.

Pokud europoslanci zprávu o vztazích s Ruskem schválí, což je pravděpodobné, bude se muset EK zabývat návrhem zákazu financování evropských politických subjektů ze zemí mimo EU.

Podle dokumentu, o kterém europoslanci jednají, totiž Rusko podporuje a financuje radikální a extremistické strany ve členských státech EU, čemuž by se měla učinit přítrž. Mnohem větší pozornost a prostředky by podle zprávy měly jít i do boje s ruskou propagandou.