Lidovci: Chceme vyšší zdanění hazardu a post ve vedení sněmovny

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek Zdroj: ctk

Zatímco osm expertních týmů ČSSD a ANO intenzivně jedná o případném vládním programu, se šéfem KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem se předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka sešel teprve včera. A bylo to spíše informativní setkání. Trojstranná jednání mezi potenciální koalicí by měla začít až příští týden.

„Dáváme na stůl zvýšené zdanění hazardu a také jsem zopakoval, že budeme-li součástí příští koalice, předpokládáme, že bychom měli mít místopředsedu sněmovny,“ uvedl po jednání Bělobrádek. Je kandidátem lidovců na místopředsednické křeslo, pokud by byl nominován jako ministr či místopředseda kabinetu, místo ve sněmovně by opustil.

S dosavadními výsledky vyjednávání dvou silnějších partnerů nejsou lidovci příliš spokojeni. Především – ve volebním programu neměli rušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Jejich zrušení a zároveň navyšování plateb za státní pojištěnce proto považují za kontraproduktivní.

„To přece situaci ve zdravotnictví neřeší,“ podotkl šéf KDU-ČSL. Uvedl ale, že si dokáže představit roční moratorium na zvyšování daní. Zároveň připomněl, že případné snižování DPH by mělo být navázané na eventuální hospodářský růst.

Pokud jde o daňový systém jako celek, cílem lidovců je hlavně posílení rodin s dětmi. Proto by chtěli pracujícím rodičům zvýšit daňové odpočty a vrátit do systému společné zdanění manželů.

Bělobrádek souhlasí s myšlenkou centrálních nákupů pro ministerstva, která má podle ANO snížit výdaje státu. Církevní restituce, jejichž revizi požaduje ČSSD a lidovci s ní zásadně nesouhlasí, tématem včerejšího jednání nebyly. Případnou úpravu platného zákona považuje KDU-ČSL za věc sociální demokracie, pokud ji dokáže vyjednat s církvemi.