Lidovci posvětili koalici, naděje na tři ministerstva se nevzdávají

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek Zdroj: ctk

Celostátní konference KDU-ČSL schválit koaliční smlouvu s ČSSD a hnutím ANO. Hlasování ovšem nebylo jednotné. Debata se vede také o rozdělení křesel ve vládě. Lidovci nejsou spokojeni s tím, že by měli mít podle prvotního návrhu jen dvě křesla. V koaliční smlouvě zatím rozdělení resortů chybí.

Na stole zatím byla programová a procedurální část koaliční smlouvy. „To neznamená, že do koalice vstupujeme, protože ještě chybí v procedurální stránce doplnit eventuální rozložení sil ve vládě,“ řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Debata stran vznikající koalice o resortech by měla začít v pondělí.

Z lidové strany zněly hlasy, že program a personální záležitosti nelze oddělovat. „Koaliční smlouva je důležitý dokument, ale v zásadě je to taková divadelní zkouška. Všechno ostatní začne až ve vládě, a tam musí být lidé, kteří to dokážou prosadit,“ řekl novinářům před jednáním senátor Jiří Čunek. Bělobrádek ale uvedl, že nejdřív je třeba mít shodu na programu. „Do té doby řešit ministerstva a jejich obsazení nemá význam,“ podotkl.

Lidovci by měli mít podle prvotního návrhu ministerstvo kultury a zdravotnictví. Vedení KDU-ČSL trvá na třech postech, dává navíc přednost jiným oblastem. Bělobrádek před jednáním zopakoval, že nepamatuje jakoukoli koaliční stranu, která by neměla víc než dvě ministerstva a neměla silový či hospodářský resort. Zájem mají lidovci především o ministerstvo zemědělství.

Požadavkem na ministerstvo zemědělství chtějí lidovci navázat na úspěchy předsedy strany a ministra zemědělství z 90. let Josefa Luxe, myslí si politolog Mareš. „I předsedu jeho vlastní členská základna hodnotí právě podle účasti či neúčasti ve vládě,“ podotkl. Podle Mareše není jisté, zda bude KDU-ČSL trvat na třech křeslech ve vládě, záležet bude na konečném počtu ministerstev. Možná lidovci ze svého požadavku sleví výměnou za jiné vysoké posty, třeba za funkce náměstků nebo šéfů vysokých státních úřadů, dodal politolog.