Lihovarníci: Zvláštní standardy ohrozí český export

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Dosavadní opatření vlády, která zakázala prodej a vývoz lihovin s vyšším než 20procentním obsahem alkoholu, podle lihovarnické unie primárně postihuje pouze legální a renomované výrobce, neřeší současnou situaci a paradoxně vytváří značná sekundární rizika.

Kabinet už ve středu rozhodl o uvolňování prohibice. Nově vyrobený alkohol by se mohl začít vracet do obchodů a restaurací poté, co by měl „rodný list“ s informacemi o svém původu, výrobě a distribuci a také nové kolky. Vyhlášku o nich už podepsal ministr financí Miroslav Kalousek.

Veškeré požadované postupy ohledně vybavení každého výrobku tzv. rodným listem s novými parametry jsou podle unie pouze zdvojením již existujícího systému, který všechny výrobci lihovin mají zaveden již několik let.

„Zavádění nových, zvláštních postupů do standardní mezinárodní praxe tak může způsobit problémy s uznáním původu českého zboží v rámci legálního mezinárodního obchodu,“ zdůraznila profesní unie.

Metanol jednoho chamtivého babího léta

Výrobci lihovin proto vládě navrhují řadu krátkodobých opatření. Požadují, aby stát stáhl z prodeje všechny značky, ve kterých byla nalezena zvýšená hladina metanolu. Navrhují také zrušit zákaz prodeje výrobků, které prošly kontrolou výrobních šarží, a tím současně umožnit obnovení exportu. Naopak u nedohledatelných lihovin doporučuje unie prodej zakázat.