Lobbista Rittig vypovídal čtyři hodiny na policii, státní zástupce ho zřejmě předvolá znovu

Lobbista Ivo Rittig se svou advokátkou Karolínou Babákovo

Lobbista Ivo Rittig se svou advokátkou Karolínou Babákovo Zdroj: CTK

Policie dnes vyslechla lobbistu Iva Rittiga jako svědka v kauze Jany Nagyové, exšéfky Nečasova kabinetu. Výslech trval čtyři hodiny. Policie Rittiga zatím bez obvinění podezírá s dalšími lidmi z korupce při veřejných zakázkách a praní špinavých peněz.

Kvůli výpovědi přijel Rittig do Prahy z Monaka, kde trvale žije. K policejní budově dopoledne přijel v doprovodu své advokátky Karolíny Babákové. Chvíli před nimi dorazil i druhý Rittigův advokát, bývalý vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula. Ten se po výslechu omezil jen prohlášení, že Rittig podal svědeckou výpověď, jak slíbil

Státní zástupce: Rittiga předvolám znovu

Státní zástupce Pavel Komár obsah výsledku neprozradil, pouze prohlásil, že Rittiga pravděpodobně předvolá znovu.

Sdílnější byl advokát Eduard Bruna, který zastupuje Nagyovou. „Padaly otázky na schůzky pana Rittiga s paní Nagyovou, ale nic záporného ve vztahu k mé klientce jsem se nedověděl… Ptali se i na rebelující poslance, ale on to všechno víceméně staví do roviny přátelských, osobních vztahů. Nikoliv, že by se pletl do politiky,“ popsal právník.

Rittigovo jméno figuruje v souvislosti poslaneckými trafikami

Rittiga zmiňuje policejní usnesení o zahájení trestního stíhání v kauze Nagyové, která se týká údajného podplacení tří exposlanců ODS výměnou za složení mandátu a zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování zaměstnanců úřadu vlády a manželky Nečase.

Ivo Rittig míří k výslechuIvo Rittig míří k výslechu | CTKIvo Rittig míří k výslechu v kauze Nagyové

Kriminalisté se podle usnesení dostali k oběma případům na základě prověřování podezření na údajnou zločineckou skupinu složenou z podnikatelů a lobbistů. Kromě Rittigova jména se v policejních dokumentech objevují jména lobbisty Romana Janouška nebo Tomáše Hrdličky. Detektivové se ale zajímali také o to, zda tyto lidi nekryl bývalý náměstek Vrchního státního zastupitelství v Praze Libor Grygárek.

Zásah Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v polovině června vyústil v obvinění osmi lidí ve dvou kauzách kolem Nagyové - údajné politické korupce a neoprávněného sledování. Nejvyšší státní zastupitelství ale koncem července stíhání exposlanců kvůli verdiktu Nejvyššího soudu zrušilo.

V příštím týdnu chce policie vyslechnout také samotnou Nagyovou a současného šéfa vojenské tajné služby Rostislava Pilce.