LOK dal Hegerovi ultimátum, vyprší za tři týdny

Lékařské odbory začaly 21. října před budovou ministerstva zdravotnictví v Praze odpočítávat čas, který daly ministru Leoši Hegerovi na vyjádření, zda dodrží slib o navýšení platů zdravotníků. Doba vyprší v noci ze 4. na 5. listopadu. Odpočítávání spustil rentgenolog Fakultní nemocnice na Bulovce Martin Mašek.

Lékařské odbory začaly 21. října před budovou ministerstva zdravotnictví v Praze odpočítávat čas, který daly ministru Leoši Hegerovi na vyjádření, zda dodrží slib o navýšení platů zdravotníků. Doba vyprší v noci ze 4. na 5. listopadu. Odpočítávání spustil rentgenolog Fakultní nemocnice na Bulovce Martin Mašek. Zdroj: CTK

Lékařské odbory dál tlačí na ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), obávají se, že příští rok už nebudou peníze na vyšší platy zdravotníků. Odboráři dnes před budovou Hegerova úřadu postavili figurínu Doktora Exoda, který symbolizuje hrozbu ochodu lékařů a sester z nemocnic. Je na ní digitální počitadlo, které odečítá čas, dokdy se má ministr vyjádřit, zda dodrží svůj slib. Doba podle šéfa Lékařského odborového klubu Martina Engela vyprší v noci ze 4. na 5. listopadu.

„Pořád chci věřit, že pan ministr je čestný člověk a závěry memoranda splní. V opačném případě se svých práv rozhodně chceme domoci,“ rohlásil Engel. Pokud by se zdravotníkům platy neměly zvýšit, připravily odbory plán protestních akcí. Podrobnosti představí v pondělí na tiskové konferenci. „O výpovědích z práce je předčasné mluvit,“ poznamenal Engel.

Heger vzkázal přes svého mluvčího Vlastimila Sršně, že slib dodrží. Sršeň dodal, že by své závazky měli plnit i odboráři. „Ti se zavázali, že budou podporovat reformy a sami by také měli usilovat o vyšší efektivitu ve zdravotnictví,“ poznamenal Sršeň.

Na zvýšení platů i příštím roce se odbory dohodly s ministrem na jaře v memorandu, které ukončilo protest Děkujeme, odcházíme. Tehdy podala výpověď čtvrtina nemocničních lékařů z celkových zhruba 20 tisíc.

Ministr první část jarního memoranda splnil, letos lékařům platy stouply o pět až osm tisíc korun měsíčně. Příští rok by měly vzrůst o deset procent nejen lékařům, ale všem zdravotníkům. Heger už připustil, že ne všechny nemocnice budou peníze na navýšení platů mít. Tento týden nicméně řekl, že zohlední navýšení platů a DPH v úhradové vyhlášce.

Odbory vyzvaly začátkem října vládu, aby uvolnila pro zdravotnictví pět miliard korun. Pokud by do systému nepřitekly, nebylo by prý možné lékařům a sestrám v příštím roce přidat. Podle místopředsedkyně zdravotnických odborů Ivany Břeňkové by bylo nejjednodušší zvýšit platby do zdravotního pojištění za takzvané státní pojištěnce. Stát hradí pojistné za děti, důchodce, nezaměstnané či studenty.