Lovci lebek přivezli české zločince z Dominikánské republiky

Na místo dorazila zásahová jednotka

Na místo dorazila zásahová jednotka Zdroj: profimedia.cz

Policie zatkla v Dominikánské republice sedm Čechů hledaných zejména kvůli podvodům a praní špinavých peněz. Plánuje zadržet další zhruba desetičlennou skupinu, jejíž členové se podle detektivů podíleli na drogové a násilné kriminalitě včetně vraždy. Akci však prozatím překazil hurikán Sandy, uvedli to policisté z útvaru cíleného pátrání.

Mezi již zatčenými jsou například Miloslav Votava, Pavel Štorkán, Michael Grundza a Jiří Štěpánek. Muži byli již v Česku dříve odsouzeni k vysokým trestům za majetkovou kriminalitu, policisté je proto odvezli rovnou do vězení. Proti ostatním vede policie trestní řízení. Někteří se prý dopouštěli trestné činnosti i v Dominikánské republice.

Celá policejní operace začala dopadením člena Berdychova gangu Františka Hajna, který byl v červnu nepravomocně odsouzen na deset let za takzvanou loupež století - přepadení vozu bezpečnostní agentury Group 4 Securitas s více než 154 miliony korun. Následně policie objevila v Dominikánské republice i další hledané Čechy, kteří prý v zemi vytvořili komunitu. Spolupracovali spolu a pomáhali si i ve vytvoření falešných identit.

Akci zahájili takzvaní lovci lebek již před rokem. Nynější zásah trval asi týden, podle původního pánu měla být zadržena zhruba dvacítka lidí. Povodně způsobené hurikánem ale znemožnily přístup do některých oblastí. Spolupráci Dominikánců zajistilo policistům zejména to, že Štěpánek a další ze zadržených Miloslav Lindr jsou v karibské oblasti podezřelí ze sexuálních zločinů.