Lukl: Své náměstky měnit nehodlám

Ministr pro místní rozvoj František Lukl

Ministr pro místní rozvoj František Lukl

Mandát úřednické vlády Jiřího Rusnoka lze počítat maximálně na měsíce. Přesto nemá malé cíle. V rozhovoru to potvrzuje i její ministr pro místní rozvoj František Lukl.

E15: Co chcete stihnout?

Ke krátkodobým cílům jistě patří Strategie obnovy území po povodních. Tento dokument finalizujeme a do čtrnácti dnů předložíme vládě ke schválení. Na něj navazují konkrétní programy MMR, z nichž jsou uvolňovány finanční prostředky žadatelům, v tomto případě obcím a krajům. V krátkém čase chceme vládě předložit technickou novelu zákona o zadávání veřejných zakázek.

E15: A priorita číslo jedna?

Absolutní prioritou ministerstva je dokončení příprav nového programového období 2014 až 2020. Současně je však třeba řešit stávající období, především problémy s nedostatečným čerpáním evropských dotací. V úvahu připadají korekce nebo přesun peněz z rizikových operačních programů do programů, kde je čerpání kontinuální a minimálně chybové.

E15: Chystáte nějaké personální či organizační změny?

Na úrovni náměstků ne.

E15: Jste spokojen s přípravou na nové rozpočtové období EU 2014 až 2020?

Jako místopředseda Svazu měst a obcí, který je součástí pracovních skupin při přípravě příštího období čerpání peněz z fondů EU, jsem z větší části s přípravou spokojen. Čeká nás zásadní finální práce, schválení Dohody o partnerství, které musí proběhnout na podzim tohoto roku. V následujícím programovém období bude velký důraz kladen jak na soudržnost v sociální a hospodářské oblasti, tak především na soudržnost evropských regionů. Jsem přesvědčen, že potřeby obcí a měst musí být zohledněny, jak v sektorových operačních programech, tak především v Integrovaném regionálním operačním programu.

E15: Co připravujete v bytové politice? Jak se například stavíte k potřebě zákona o sociálním bydlení?

Zákon o sociálním bydlení je záležitostí hlavně ministerstva práce a sociálních věcí. Naší snahou je získat více peněz do programu Panel a zrušení nemožnosti převodu bytů postavených z dotací MMR dříve než za dvacet let od kolaudace. Navrhneme snížení této lhůty na polovinu, aby obce mohly přistoupit k možnému prodeji jejich nájemcům.

E15: Od roku 2014 má začít fungovat Národní elektronický nástroj pro zadávání veřejných zakázek, jehož pilotní verze už nabírá zpoždění. Budete chtít jeho přípravu prověřit?

Z podkladů, které mám k dispozici, vyplývá fakt, že termíny byly opravdu posunuty. Byly ale posunuty na základě nutnosti reagovat na změny v legislativním procesu. V současné době nic nenasvědčuje, že by se měly objevit nějaké problémy.