Magistrát chystá změny v pražských divadlech

ilustračí foto

ilustračí foto Zdroj: Radovan Stastny

Pražský magistrát do konce roku vypíše výběrová řízení na ředitele Divadla Na zábradlí a Divadla pod Palmovkou, konkurzy se mají konat na začátku ledna. Další divadla budou následovat. Město chce také některá divadla změnit z příspěvkové organizace na neziskovou společnost, jako první Ypsilonku a Divadlo Spejbla a Hurvínka. Dnes o tom informoval server Česká pozice.cz. Kvůli změně právní subjektivity některých divadel požádal magistrát o pomoc Divadelní ústav.

Podle pražského radního pro kulturu Václava Novotného (TOP 09) jsou ředitelé Divadla Na zábradlí a Divadla pod Palmovkou Doubravka Svobodová a Petr Kracik ve funkci už dvacet let, tedy nejdéle ze všech ředitelů. Novotný zdůraznil, že si jejich práce velmi váží, ale že pokládá za slušné, aby příležitost dostali i další zájemci. Uvedl, že vedení dotovaných divadel by se měla obměňovat po pěti či šesti letech jako v Německu.

K přeměně některých divadel na neziskovou společnost radní řekl, že tento proces, který se odkládá už deset let, by vyvázal desítku scén z přímého vlivu politiků například při jmenování ředitele, ale zároveň by město nemuselo divadla financovat. Peníze na provoz by získávala prostřednictvím grantového systému magistrátu.

Novotný chce při této přeměně postupovat v souladu s názorem odborníků, a proto požádal Divadelní ústav o studii vypracovanou týmem expertů.