Maláčová chce mít v ČSSD silnější hlas, chystá se kandidovat do vedení strany

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Stále výraznější prosazovatelkou programu ČSSD ve vládě je od svého nástupu do funkce ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Šéfuje pro sociální demokraty obzvlášť důležitému rezortu a věří, že například s prosazením proplácení nemocenské od prvního dne nemoci či slibem navýšit příspěvky v péči o těžce postižené ČSSD plní svůj program. Sama  Maláčová však nyní zamýšlí posílit ve straně i svou vlastní pozici. Blesk Zprávám potvrdila, že chce kandidovat na místopředsedkyni.

„Já jsem se rozhodla kandidovat na místopředsedkyni sociální demokracie, rozhodla jsem se k tomu minulý týden,“ řekla Jana Maláčová v pátek ve Sněmovně redaktorovi Blesk Zpráv. V posledních týdnech prý byla oslovována spolustraníky a dostala jak řadu okresních nominací, tak i krajskou nominaci z ČSSD v Pardubickém kraji.

„Nebylo to tak, že bych váhala, ale spíš jsem si chtěla dát dostatek času na to rozmyšlení a ten poslední impuls byla právě ta nominace, důvěra spolustraníků, kterou mi vyslovovali. Pak jsem o tom mluvila s panem předsedou Hamáčkem, který byl velmi pozitivní v této věci,“ říká Maláčová, jejíž manželem je Aleš Chmelař.

Oba jsou členy ČSSD, Chmelař nově nastoupil na pozici náměstka ministra zahraničních věcí, jímž je další sociální demokrat Tomáš Petříček. Manžel Maláčové dosud působil jako státní tajemník pro evropské záležitosti. Maláčová Blesk Zprávám také potvrdila, že za předsedu ČSSD nadále podporuje současného šéfa strany Jana Hamáčka.

Pokračování článku čtěte zde.