Maloobchodní tržby loni klesly, v prosinci se útraty za potraviny dostaly nejníže od roku 2001

Lidé nakupují v akcích

Lidé nakupují v akcích Zdroj: Blesk:Jiří Koťátko

Český statistický úřad
2
Fotogalerie

O 3,6 procenta se meziročně v Česku loni snížily maloobchodní tržby, vyplývá z informací Českého statistického úřadu. V prosinci loňského roku tržby obchodníků osmý měsíc za sebou v meziročním srovnání klesly, pokles ale zpomalil na 7,3 procenta z listopadových revidovaných 8,9 procenta.

Pokles tržeb v posledním měsíci roku ovlivnil prodej potravin i nepotravinářského zboží, přičemž tržby za potraviny se dostaly na nejnižší hodnotu od roku 2001, tedy od začátku zjišťování. V meziročním srovnání tržby za potraviny v prosinci spadly o deset procent, za celý rok 2022 se tržby za potraviny meziročně snížily o 5,1 procenta.

„Jedná se o horší výsledek než trh očekával; náš odhad dokonce na pozadí stabilizace spotřebitelské důvěry počítal s tím, že dojde k přerušení série meziměsíčního poklesu tržeb během října a listopadu,“ uvedl analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht. Data podle něj ukazují, že domácnosti se snaží snížit své výdaje, zajímavé pak, je, že zatímco na potravinách šetří, výdaje na kulturu a rekreaci naopak rostly. 

Z(a)tracená čísla: Tortura české výplatnice

Video placeholde
• Videohub

Situace v maloobchodě se podle Raiffeisenbank zlepší až v druhé polovině roku, kdy nominální růst mez překoná inflaci a odezní větší část nejistoty ohledně dalšího ekonomického vývoje. 

Podle Jakuba Seidlera, hlavního ekonoma České bankovní asociace, maloobchodní tržby v tomto roce klesnou zhruba o 1,5 procenta.