Malým brát, velkým dát: pražské periferie přišly o peníze na školy

Iustrační foto

Iustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek

Jak funguje pražská vláda TOP 09, kterou drží u moci ČSSD, se minulý týden ukázalo při schvalování dotací na výstavbu mateřských a základních škol. Radní pro školství Ludmila Štvánová (TOP 09) předložila zastupitelům návrh na rozdělení peněz z dvěstěmilionového balíků, který v úterý jednobarevná rada města schválila. V malých okrajových částech Prahy, které jsou bity na přílivu mladých rodin, slavili. Předčasně. O peníze přišli, když pražští zastupitelé schválili pozměňovací návrh z dílny ČSSD.

Večer před zasedáním zastupitelstva totiž zasedl finanční výbor vedený sociálním demokratem Petrem Hulínským (ČSSD) a jal se s dotačními miliony čarovat. Malým městským částem, které mají průměrný roční rozpočet 15 milionů korun a na investice jim zbývá kolem milionu, peníze sebral a přesunul je pro městské části Praha 6, 10 a 13.

Ty se v minulosti proslavily dobrými vztahy s politickým hybatelem Tomášem Hrdličkou (ODS) a investováním přebytečných stamilionů do společnosti Key Investments, čímž o ně přišly. Tyto městské části s miliardovými rozpočty o peníze magistrát navíc ani nepožádaly.

Šest milionů nakonec nedostane například Městská část Křeslice, která žádnou školku nemá a město žádá o příspěvek už několik let. Praha 10, která se chystá utratit miliardu za novou radnici, si naopak přilepší o 19 milionů korun. Z necelých pěti milionů určených pro školku v Řeporyjích se mohou radovat v Praze 13, která nedávno nakoupila padesát kamer za sto milionů korun. Štěrboholští nedostanou deset milionů, které měly vyřešit problém padesáti předškoláků a školáků. Praha 6 naopak získá milionů patnáct.

„Tyto peníze nejsou nárokovou záležitostí. Víc je potřebují jinde. Upřednostnili jsme mateřské školky před základními, kde není problém tak naléhavý,“ děl předkladatel pozměňovacího návrhu - sociální demokrat Karel Březina, který si svůj návrh asi ani nepřečetl. Peníze se totiž přesouvaly hlavně v rámci mateřinek.

Korunu fundované argumentaci nasadila gesční radní Štvánová, která změnu akceptovala a apelovala na zastupitele, že jde přece o děti a ne o politikum. „Pletete se. Peníze jdou na malé městské části Nebušice, Lysolaje a Suchdol,“ vysvětlila ještě týdeníku Euro. Nikoliv. Nebušice o deset milionů přišly, dva miliony určené shodně pro Suchdol a Lysolaje jen nikdo nepřesunul potřebnějším.