Metnar nechá prověřit armádní zakázku na radary. Česko je koupilo mnohem dráž než NATO

Pasivní radar VERA-NG od firmy ERA

Pasivní radar VERA-NG od firmy ERA Zdroj: ERA

Pasivní radiolokátor Věra
Získání technologií pasivního radiolokátoru Věramá významně přispět k dosažení vize Omnipolu stát se předním světovým dodavatelem civilních a vojenských sledovacích systémů
Pasivní radar VERA-NG od firmy ERA
Pasivní radar VERA-NG od firmy ERA
5
Fotogalerie

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nechá prověřit nákup pasivních sledovacích systémů pro armádu. Dva komplety systémů DPET, jejichž základem jsou radiolokátory Věra NG od české firmy ERA, stály 1,245 miliardy korun bez DPH. Jak upozornil deník E15, NATO před několika lety získalo stejné dva lokátory výrazně levněji.

Metnar uvedl, že má zjištěno jediné pochybení. Když ministerstvo obrany předkládalo loni v únoru informaci o nákupu systémů vládě, uvádělo podle něho předpokládanou hodnotu 780 milionů korun. „Částka vycházela z marketingového průzkumu z let 2014 a 2015 a neodpovídala reálné ceně v místě a čase obvyklé v současné době,“ řekl ministr. Spekulace ohledně ceny Metnar pokládá za výsledek konkurenčního boje.

Ministr také zdůraznil, že obrana pořizuje nejmodernější pasivní sledovací systémy odlišné od dodávek pro NATO před šesti lety za 433 milionů korun bez DPH. Vedle růstu cen a vývoje technologií je český systém bojový, plně autonomní, mobilní s balistickou ochranou, uvedl. Navzdory tomu rozhodl, že nákup prověří nezávislé orgány ministerstva obrany.

„To, že byly (pasivní sledovací systémy) nakoupeny napřímo, je kvůli tomu, že to je jedinečná česká technologie. Takové radary nikde na světě nejsou,“ řekl novinářům v Izraeli premiér Andrej Babiš (ANO). Od Metnara bude chtít, aby mu zakázku do detailu vysvětlil. NATO radary koupilo v mezinárodním tendru.

Náměstek ministerstva obrany pro vyzbrojování a akvizice Filip Říha trvá na tom, že cena nákupu přemrštěná nebyla. „Cena, která je uvedená ve smlouvě, byla ověřena nezávislým znaleckým posudkem a já jsem v procesu, který probíhal minulý rok, neshledal žádná pochybení mého týmu,“ řekl.

Základem systému DPET jsou nové pasivní sledovací systémy Věra NG. V každém kompletu je kromě radiolokátorů pět nákladních vozidel Tatra T-815 8x8, terénní automobily, stany, potřebná výpočetní technika a další součásti.

Pasivní radiolokátory přijímají elektromagnetickou energii z okolí, samy ale žádné signály nevysílají. Radar je proto nemůže odhalit. Dokážou sledovat mnoho cílů současně. Vojáci by měli komplety dostat v letech 2021 a 2023.