Metrostav: Termínem otevření Blanky byl vždy duben 2015, žádný prosinec

Tunel Blanka

Tunel Blanka Zdroj: ctk

Tunel Blanka
Do pět kilometrů dlouhé prohlídkové trasy lidé vstupovali rampou tunelů v ulici Svatovítská u Vítězného náměstí v Praze 6.
Ražená část trasy končí v Troji a pokračuje přes budovaný Trojský most ke stanicím městské hromadné dopravy v Holešovicích.
Příchozí dostávali mapky prohlídkové trasy, na které mohli sledovat, kde se právě nacházejí. Další informace mohli načerpat z panelů i od ochotných průvodců v přilbách a pracovních uniformách.
Cestou měli návštěvníci jedinečnou možnost si prohlédnout strojovnu vzduchotechniky, nejmodernější tunelářské stroje, obdivovat tuny betonu obklopující je ze všech stran a tu a tam nakouknout do sousedního tubusu.
7
Fotogalerie
S termínem otevření tunelu Blanka letos v prosinci se při stavbě nikdy neoperovalo, vždy se počítalo s dubnem roku 2015. Prohlásil to mluvčí stavební společnosti Metrostav Pavel Polák. Reagoval tak na vyjádření Adriany Krnáčové (ANO), kandidátky na pražskou primátorku, která rádiu Impuls řekla, že by tunel Blanka ráda otevřela v březnu příštího roku. Letošní prosincový termín se kvůli bezpečnostním prověrkám podle ní nestihne.

Končící vedení Prahy před letošními komunálními volbami oznámilo termín otevření tunelu na 2. prosince, právě na svátek Blanky. Končící náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09) dnes na dotaz sdělil, že se tohoto ohlášeného termínu nevzdává a že se práce prý dají stihnout.

Podle Krnáčové jsou problémy přímo ve stavbě tunelu. „Jedná se o určitou kabeláž, která je momentálně ve vodě, a to je třeba odstranit. Může to zkratovat, a proto je nebezpečné pustit kohokoliv do tunelu. Pakliže toto nebylo odstraněno a možná ještě další nějaké technické nedostatky, tak tam opravdu nikdo nebude vpuštěn z bezpečnostních důvodů,“ sdělila Impulsu. Problémy jsou podle ní ještě následkem zvednuté spodní vody po povodních.

Reálný je březnový termín, tvrdí Krnáčová

„Já neslibuju nic. Určitě si nechám předložit technickou zprávu a pak se rozhodne rada kdy,“ dodala Krnáčová. Březnový termín vidí jako reálný. Podle Krnáčové byl prosincový termín jen předvolební marketingový tah. Podle mluvčího Poláka se při všech plánech a kontrolách stavby operovalo pouze s termínem otevření v dubnu příštího roku.

Problémy s vodou podle Poláka v tunelu byly. „V roce 2013 stavbu vyplavily přívalové deště, musely jsme to dotěsnit,“ řekl. Vlhkost se v tunelu podle něj stále sráží, protože stavba klasicky musí vyschnout. „Že by to bylo příčinou odsunutí otevření stavby, to určitě ne,“ dodal.

Praha: Kontroly technologií by se měly zrychlit

Jeho příčinou by ale mohly být prováděné kontroly. Vedení hlavního města tento týden oznámilo, že chce po firmě ČKD Praha DIZ, aby zrychlila kontrolu technologií v Blance. Podle města postupuje pomalu. Firma, která buduje v tunelu technologické vybavení, ale tvrdí, že je nutné dodržet pořadí komplexních zkoušek, které zahájila 7. listopadu. Na práce nasadila desítky lidí. Poslední kontrolní den se uskutečnil ve středu.

Podle soupisu nutných prací k dokončení, který má k dispozici, bude například revize závěsných a zvedacích zařízení a závěsů trvat ještě 46 dní. Vyhodnocení těsnosti hydroizolace musí být hotovo dokonce 91 dní před otevřením, které bylo plánované na 2. prosince.

Blanka: Dokončena v září 2014, fungovat ale měla už tři roky

Stavební část tunelu byla dokončena již na konci září. Metrostavu to nařídil rozhodčí soud, na který se firma společně s městem v minulosti obrátily.

Tunel Blanka, jehož výstavbu zadalo někdejší vedení města v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS), měl původně sloužit už v roce 2011. Na začátku letošního října se otevřel Trojský most přes Vltavu, který je součástí tunelového komplexu. Náklady na stavbu se v průběhu let zvýšily o několik miliard korun, nyní jsou vyčísleny asi na 37 miliard korun. Problematické faktury řešil arbitrážní soud.

Mapa tunelu BlankaMapa tunelu Blanka | tunelblanka.czMapa tunelu Blanka