Mezi krizovými návrhy NERVu je i zkrácení pracovního týdne

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Národní ekonomická rada vlády (NERV) a ministerstvo financí zvažují kroky, které by měly České republice pomoci přežít ekonomické problémy v Evropě. Mimo jiné uvažují o uzákonění vyrovnaných rozpočtů, zvýšení jednotné sazby DPH ke 20 procentům nebo zkrácení pracovního týdne ve firmách. Uvedly to Hospodářské noviny.

Podle HN ze souboru opatření, která promýšlejí členové NERV a ministerstvo financí, mimo jiné vyplývá, že masivně půjčovat na posílení hospodářství si Česko nehodlá ani v případě nejhlubší krize. „Pokud se uchýlíme ke stimulaci ekonomiky, tak jen na úkor spotřeby,“ řekl Kalousek.

Podle listu se počítá se třemi možnými scénáři vývoje, a navíc s jedním katastrofickým. Ten je zvažován pro případ, že by nastal systémový kolaps Evropy, náhle by se rozpadla eurozóna a banky by přestaly půjčovat.

Zatím prý mají ekonomové z NERV a ministerstvo asi 30 návrhů, které mají posoudit na začátku příštího týdne spolu s ministrem financí a premiérem.

Konkrétní plán změn, které mají státu pomoci překonat hospodářské otřesy, chce ministerstvo financí představit v lednu 2012. Na začátku roku už budou známy přesnější odhady vývoje české ekonomiky.

Zejména o nejčernější možnosti vývoje ministerstvo ani NERV podle HN nechtějí příliš mluvit. Pokud by se zhroutila eurozóna, bude republika bojovat o přežití, uvedl již minulý týden ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v deníku Právo.