Michal David dostane vyznamenání. „Zpívá milionům lidí,“ zdůvodňuje prezident

Video placeholde

Prezident Miloš Zeman v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech potvrdil, že udělí vyznamenání hudebníkovi Michalovi Davidovi. Za přičinu kritiky tohoto kroku označil českou závist.

„Zpívá milionům diváků celý svůj život. Už se objevil jakýsi nýmand, který to označil jako hnus. Ale obávám se, že tento nýmand ani neumí zpívat, natož aby v životě dokázal něco v jiné oblasti. U Michala Davida nemůžete říkat, že nic nedokázal,“ řekl Zeman.

„Kritérium je jednoduché: vyznamenání mají dostat lidé za celoživotní práci, kterou zlepšili život v České republice,“ popsal Miloš Zeman to, jak se rozhoduje, komu u příležitosti 28. října udělí státní vyznamenání. Zmínil, že dva z letošních budoucích oceněných mají 80 let, jeden dokonce 95 let.

Letos vyznamenání dostane také například prvorepublikový politik Antonín Švěhla. „Snažil jsem zaplnit jednu mezeru. My pořád vzpomínáme na trojici Masaryk, Beneš, Štefánik. Ale sám Masaryk označil za vůdce domácího odboje v roce 1918 Antonína Švěhlu. A o Švehlovi se téměř neví. A tak jsem si řekl, že by bylo dobré ocenit i Antonína Švehlu, tak jako jsem už dříve ocenil obec legionářskou a obec sokolskou,“ řekl Zeman.

Celý text čtěte na serveru Blesk >>>