Ministerstvo chce ušetřit na podporách v nezaměstnanosti 1,82 miliardy

Jaromír Drábek

Jaromír Drábek Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Ministerstvo práce by mohlo příští rok vydat na podpory v nezaměstnanosti o 1,82 miliardy korun méně než letos. Vyplývá to z návrhu rozpočtu resortu, kterým se chce vejít do limitu vytyčeného ministerstvem financí. Celkové výdaje resortu by přitom měly být téměř o 19 miliard vyšší než v tomto roce. Víc peněz by mělo putovat hlavně na důchody a příspěvky pro postižené a seniory.

Zatímco výdaje ministerstva práce se mají proti letošku zvednout zhruba o čtyři procenta na 498 miliard korun, jeho příjmy by měly růst jen asi o tři procenta. Podle limitů ministerstva financí by se měly rovnat téměř 375,5 miliardy.

Do důchodů by mělo v roce 2012 putovat o 18,8 miliardy více než letos, do nemocenského o skoro miliardu víc. Na dávky pro lidi v hmotné nouzi a zdravotně postižené by ministerstvo mělo přidat 420 milionů. Do příspěvků na péči pro seniory a handicapované má putovat o 2,22 miliardy víc.

Menší sumu plánuje ministerstvo naopak vydat na podpory v nezaměstnanosti. Podle návrhu by to mělo být o 1,82 miliardy méně než letos, tedy asi o 13 procent. Na sociální dávky by pak mělo jít o 343,14 milionu méně. Výdaje by tak klesly asi o procento.

Návrh rozpočtu počítá s tím, že by se mohlo vybrat víc na odvodech na sociální pojištění než letos. Naopak příjmy z daní by mohly být menší.