Ministerstvo práce a sociálních věcí má v účetnictví chyby za 8,4 miliardy korun

Michaela Marksová

Michaela Marksová Zdroj: Michael Tomeš, E15

Michaela Marksová
Michaela Marksová
Michaela Marksová
Michaela Marksová
Michaela Marksová
9
Fotogalerie

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) mělo v účetnictví za loňský rok chyby za 8,4 miliardy korun, uvedl dnes v tiskové zprávě Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podle kontrolorů vedlo ministerstvo v roce 2016 neprůkazné účetnictví a neprovedlo řádnou inventarizaci svých účtů. Podle náměstka ministerstva práce Martina Kučery se žádné peníze neztratily a jedná se o nedostatky u účetních operací. Resort se odvolal, NKÚ jeho námitky ale zamítl, uvedl náměstek.

Podle kontrolorů se nedostatky v účetnictví za více než čtyři miliardy korun týkaly účtování výnosů z předfinancovaných projektů z operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. MPSV je zaúčtovalo v roce 2016, ale podle NKÚ tak mělo učinit už o rok dříve.

Ministerstvo dále podle kontrolorů neúčtovalo dlouhodobé podmíněné závazky z uzavřených smluv. Inspektoři NKÚ zjistili nedostatky také v údajích předkládaných ministerstvem pro hodnocení plnění státního rozpočtu. Nesprávnosti v těchto datech přesáhly 143 milionů korun, uvedl NKÚ.

"Trváme na tom, že k žádné ztrátě finančních prostředků nedošlo, jde o dílčí nedostatky při provádění účetních operací," uvedl Kučera. Podle něj kontroloři nenašli pochybení, která by dopadala na hospodaření ministerstva.

"S řadou zjištění, případně způsobem jejich formulace, uvedených Nejvyšším kontrolním úřadem v protokolu se opravdu nelze ztotožnit. Proto jsme se také odvolali ke Kolegiu NKÚ proti rozhodnutí o námitkách z kontroly. Námi vznesené námitky však byly zamítnuty," dodal Kučera.

Podle kontrolorů ministerstvo často měnilo účetní software a údaje, které do něj vkládalo, nebyly dostatečně podrobné. "Od roku 2011 změnilo MPSV svůj účetní software třikrát, naposledy v roce 2016," zjistil NKÚ. Přechod na nový systém ale neměl resort podle kontrolorů dobře připravený.

"Kvůli neprůkaznosti účetnictví nemohl NKÚ vyhodnotit, jestli účetní závěrka MPSV za rok 2016 podává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví a finanční situace ministerstva," konstatovali kontroloři. Ze stejného důvodu nemohl NKÚ posoudit ani to, zda jsou údaje závěrečného účtu v souladu s údaji z účetnictví.

Podle mluvčího ministerstva Petra Habáně se zjištění kontrolorů týkají "praktických postupů účtování, aplikace účetních metod a provedení inventarizace z úrovně účetní jednotky". Za řadu nedostatků prý může postupné zavádění nového ekonomického informačního systému a převádění dat z předchozích aplikací.

Podle ministerstva práce výsledky kontrol ukazují, že NKÚ vykládá účetní legislativu jinak než resorty. Ty se řídí výkladem ministerstva financí, dodal mluvčí.