Ministr Blažek se zastal Bradáčové. Policie ji prý chce zničit

státní zástupkyně Bradáčová

státní zástupkyně Bradáčová Zdroj: ctk

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová tvrdí, že na ni policie připravuje kauzu, šéf protikorupčního útvaru Tomáš Martinec to však odmítá. Ministr spravedlnosti Blažek dnes napsal, že mu žalobkyně v této souvislosti oznámila mimořádně závažný fakt a zastal se jí. Praktiky policie později přirovnal k 50. letům minulého století.

Lenka Bradáčová koncem března vyvracela v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 možnou podjatost v kauze IT zakázek ministerstva práce a sociálních věcí. V něm policisté podle informací médií prověřují i manžela vrchní státní zástupkyně Tomáše Hájka, se kterým ale Bradáčová tři roky nežije. Po vysílání žalobkyně řekla, že na ni kauzu vyrobil šéf protikorupční policie Tomáš Martinec. Její výrok zaznamenaly mikrofony, Martinec následně toto tvrzení popřel s tím, že Bradáčová k němu nemá a ani nemůže mít jakýkoliv důkaz.

Do sporu se nyní vložil ministr spravedlnosti, který se obrátil na policejního prezidenta. „Napsal jsem dopis, v němž upozorňuji na mimořádnou závažnost faktu, jejž mi oznámila JUDr. Bradáčová, a plně jsem se za ni postavil. Tato věc se nesmí bagatelizovat,“ sdělil ministr Blažek.

Ministr se opřel do policie

Na tiskové konferenci po schůzi vlády pak Blažek uvedl, že v případu jde o to, zda je policie při své činnosti vázána zákony, či nikoliv. „Pokud si policie na jakémkoliv úseku a na jakékoliv úrovni myslí, že se zbaví státního zástupce, který trvá na dodržování zákonů, metodami z roku 1950, tak se musí šeredně mýlit,“ prohlásil.

Bradáčová dala kvůli svému podezření podnět k prověření práce policie. Policejní prezident Červíček už dříve uvedl, že není přesvědčený o tom, že policie něco „vyrobila“. O podnět Bradáčové se prý však osobně zajímá, protože ho pokládá za velmi závažný. Dnes v tiskovém prohlášení stručně potvrdil, že Blažkův dopis obdržel. Ministr ho v něm prý požádal, aby spolupráci policie a pražského vrchního státního zastupitelství „věnoval patřičnou pozornost při respektování platného právního prostředí“.