Mládkův energetický náměstek Šolc končí, z osobních důvodů

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc Zdroj: Anna Vackova, E15

Náměstek ministra průmyslu odpovědný za energetiku Pavel Šolc skončil ke konci října z osobních důvodů ve funkci. Do uzavření výběrového řízení stanoveného zákonem o státní službě vedení sekce energetiky dočasně převzala ředitelka odboru strategie a mezinárodní spolupráce v energetice Lenka Kovačovská. Šolc prozatím na ministerstvu zůstává, stal se poradcem ministra Jana Mládka (ČSSD).

„Pavel Šolc se významně podílel na přípravě klíčových strategických dokumentů státu v oblasti energetiky, které byly schváleny v letošním roce. Po dohodě proto setrvá na ministerstvu po nějakou dobu v pozici poradce ministra pro energetiku, aby byla zajištěna kontinuita a kvalitní návaznost na práci ministerstva v oblasti energetiky,“ řekl mluvčí resortu František Kotrba.

Vláda letos po mnohaletém úsilí schválila Státní energetickou koncepci, která určuje směr, jakým se vydá česká energetika v nadcházejících desetiletích. Kromě toho schválila i Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky, podle něhož je z pohledu státu žádoucí neodkladně zahájit přípravu výstavby jednoho jaderného bloku v elektrárně Dukovany a jednoho bloku v elektrárně Temelín.

Ministerstvo průmyslu má celkem osm náměstků. Na základě výběrových řízení, které ukládá služební zákon, byli ve funkcích dosud potvrzeni tři. Nový mandát dosud získali náměstek správní sekce Jiří Havlíček, náměstek pro stavebnictví a primární suroviny Jiří Koliba a náměstkyně pro majetkové účasti Pavla Sluková. „Další výběrová řízení na náměstky pro řízení sekce budou vypsána v průběhu listopadu 2015,“ dodal Kotrba.

Náměstkem ministra byl Šolc od května 2012. Předtím působil v energetických společnostech ČEZ a ČEPS. Od května 2009 do června 2010 byl na MPO vedoucím poradců ministra.