MMR chce přesunout 1,6 miliardy do regionálních programů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Problematické regionální operační programy by měly opět dostat podle ministerstva pro místní rozvoj šanci porcovat eurodotace. MMR předložilo do vlády materiál, který do regionálních operačních programů (ROP)navrhuje přesunout 1,6 miliardy korun z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Vláda už jednou návrh zamítla.

Původně požadovalo MMR po vládě „vycucnout“ z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 2,6 miliardy korun. Příjemcem měly být podle jedné z variant právě regionální operační programy. „Klíčovým však byl přesun finančních prostředků do Evropského sociálního fondu a operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost (OPLZZ),“ uvedl mluvčí MMR Marek Ženkl.

Vláda nakonec schválila, že do OPLZZ poputují finanční prostředky ve výši jedné miliardy korun, a na zbytek částky uložila ministerstvu školství předložit analýzu schopnosti. MMR pak mělo podle Ženkla provést zhodnocení analýzy a předložit ji vládě i s návrhem dalších opatření.

„Aktuálně je materiál předkládán vládě, a proto není vhodné o jeho obsahu hovořit před jeho projednáním,“ sdělil serveru E15.cz Ženkl. Kam konkrétně by eurodotace směřovaly, nechtěl upřesnit.

:

Na evropské peníze čeká například padesát starostů středočeských obcí, ivestovat je chtějí do rozšíření kapacity základních škol. Do středočeského regionálního operačního programu mělo podle starosty Dolních Břežan Věslava Michalíka podle původního návrhu MMR směřovat 440 milionů korun. Na výstavbu by však byla potřeba asi 1,5 miliardy. Vláda ale návrh kvůli problémům s ROPy smetla ze stolu. Brusel již byl podle Michalíka přesunu financí nakloněn, i když by to znamenalo papírovou válku.

Ilustrační fotoIlustrační foto | profit

Finance by se totiž přesouvaly z takzvaných měkkých peněz určených na výuku do tvrdých, které směřují například do modernizace školských budov.

Proti finančním škatulatům do se v současnosti podle neoficiálních informací serveru E15.cz staví ministerstvo školství. „To, jak ROPy s penězi hospodaří, v nás nevyvolává dobrý pocit,“ sdělil serveru E15.cz zdroj z ministerstva školství.